FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD drži pripadnike Al-Qaide u istočnoeuropskim zemljama

WASHINGTON, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - CIA drži i ispitujezarobljene pripadnike Al-Qaide na tajnim lokacijama u istočnoj Europi,izvješćuje u izdanju od srijede američki dnevni list The WashingtonPost.
WASHINGTON, 2. studenog 2005. (Hina/Reuters) - CIA drži i ispituje zarobljene pripadnike Al-Qaide na tajnim lokacijama u istočnoj Europi, izvješćuje u izdanju od srijede američki dnevni list The Washington Post.

Prema istom izvoru, radi se o mreži zatvora sovjetskog tipa u osam zemalja, uključujući Afganistan i Tajland ali je, na zahtjev visokih američkih dužnosnika, The Washington Post odlučio ne otkriti o kojim se istočnoeuropskim zemljama radi. Taj tajni zatvorski sustav uspostavljen je ubrzo nakon napada u SAD-u 11. rujna 2001.

Oko 30 vodećih pripadnika Al'Qaide je izolirano od vanjskog svijeta, nemaju nikakva prava i nitko izvan CIA-e ne može ih vidjeti ili s njima razgovarati, piše The Washington Post. Više od 70 drugih manje važnih zatočenika predano je stranim obavještajnim zemljama prema odredbama postupka poznatog kao "predaja". O postojanju i lokacijama tih zatvora u istočnoeuropskim zemljama znaju samo predsjednik države "zemlje domaćina" i nekolicina visokih obavještajaca, piše američki list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙