FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen i hrvatski prijevod Kotruljevićeve rasprave "O plovidbi"

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik "Ex libris"objavio je dvojezično, talijansko-hrvatsko, izdanje vrlo zanimljiveknjige dubrovačkoga humanista, poslovnoga čovjeka i diplomataBenedikta Kotruljevića "O plovidbi" (De navigatione) koju je napisaogotovo trideset godina prije prvoga putovanja Kristofa Kolumba nazapad.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Zagrebački nakladnik "Ex libris" objavio je dvojezično, talijansko-hrvatsko, izdanje vrlo zanimljive knjige dubrovačkoga humanista, poslovnoga čovjeka i diplomata Benedikta Kotruljevića "O plovidbi" (De navigatione) koju je napisao gotovo trideset godina prije prvoga putovanja Kristofa Kolumba na zapad.

Benedikt Kotruljević (1416.-1469.), koji je pretežit dio života proveo izvan domovine u državnoj službi napuljskog vladara, u svijetu je poznat po prvom europskom priručniku o trgovini i knjigovodstvu, a poslovična sudbina koja prati knjige, kako napominje priređivač i prevoditelj Damir Salopek, mogla bi mu lako priskrbiti još jedno prvenstvo.

Osim spomenutog, kako dodaje, Kotruljević se navodi kao autor drugih zagubljenih djela ("O izboru supruge" i "O prirodi cvijeća"), među kojima je doskora bilo i djelo "O plovidbi".

Djelo je pronašao i dokazao da je riječ o izvornom Kotruljevićevu spisu filolog Darko Novaković te ga nazvao prvim hrvatskim udžbenikom plovidbe, koje zavrjeđuje apsolutnu pozornost i vremenom nastanka i svojim sadržajem.

Kotruljevićevo izvorno djelo "O plovidbi" na talijanskom jeziku nalazi se u Beinecke Rare Book and Manuscript Library na Sveučilištu u Yaleu, a dostupno je i na internetu.

Kotruljevićeva didaktička rasprava napisana je u nakani opisa i poduke o plovidbi, a podijeljena je u četiri knjige. U prvoj, uz ino, opisuje mora, oceane, tjesnace, zaljeve, luke, jezera, otoke i poluotoke, u drugoj govori o vrstama i opremi brodova, kapetanu, pilotu, pisaru, zapisničaru i ostalim službenicima, u trećoj o postanku i broju vjetrova, ruži vjetrova, predviđanju nevremena i svojstvima planeta te u četvrtoj o pomorskim kartama.

U rukopisu su crtežima prikazane antička i suvremena ruža vjetrova te veslačka klupa, a u hrvatskom prijevodu dodani su crteži i tablice te Ptolomejevi zemljovidi svijeta, koje je Kotruljević samo opisao i za njih ostavio praznu stranicu, napominje priređivač knjige.

Budući da za uspješnu plovidbu nije dostatna samo praktična vještina i iskustvo, Kotruljević se u tekstu poziva na najveće autoritete iz zemljopisa, astronomije, astrologije i meteorologije.

Damir Salopek popratio je knjigu (271 str.) iscrpnim bilješkama, koje omogućuju bolje razumijevanje teksta.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙