FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stoljeća - Izabrani književni i politički spisi Strossmayera

ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Objavljivanjem izabranihknjiževnih i političkih spisa Josipa Jurja Strossmayera, visokogacrkvenog dostojanstvenika, nacionalnog velikana i dobrotvora,biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti Matice hrvatske,popunjavajući ciklus političke književnosti, pridružila seovogodišnjem obilježavanju 190. obljetnice njegova rođenja i 100.godišnjice smrti. Priređivač akademik Dubravko Jelčić u predgovoruupravo objavljenoga prvog sveska "Izabranih književnih i političkihspisa I.", u koji su uvršteni Strossmayerovi govori i Memorandumruskoj vladi, ističe da bi Strossmayer da nije napisao ni jednogajedinog retka, ni izgovorio ni jedne jedine rečenice za koje se možereći da izrazom dosežu književnu kvalitetu bio ugledno, inezaobilazno, ime u povijesti hrvatske književnosti.
ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Objavljivanjem izabranih književnih i političkih spisa Josipa Jurja Strossmayera, visokoga crkvenog dostojanstvenika, nacionalnog velikana i dobrotvora, biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti Matice hrvatske, popunjavajući ciklus političke književnosti, pridružila se ovogodišnjem obilježavanju 190. obljetnice njegova rođenja i 100. godišnjice smrti. Priređivač akademik Dubravko Jelčić u predgovoru upravo objavljenoga prvog sveska "Izabranih književnih i političkih spisa I.", u koji su uvršteni Strossmayerovi govori i Memorandum ruskoj vladi, ističe da bi Strossmayer da nije napisao ni jednoga jedinog retka, ni izgovorio ni jedne jedine rečenice za koje se može reći da izrazom dosežu književnu kvalitetu bio ugledno, i nezaobilazno, ime u povijesti hrvatske književnosti.

U drugom svesku, koji bi trebao biti objavljen do kraja godine, naći će se prvi put pretiskan Strossmayerov putopis iz Vijenca te biskupove korizmene poslanice, koje Jelčić svrstava u teološke eseje, svojim sadržajem aktualne i danas.

Da bi se ocijenio Strossmayerov udio u hrvatskoj književnosti, kako napominje, treba ga promatrati u trima nerazdvojnim segmentima - Strossmayer i književnost i Strossmayer u književnosti, Strossmyer kao književna tema, Strossmayer kao zaštitnik i prijatelj hrvatskih književnika te promicatelj hrvatske književnosti.

Smatra da je bio "rođeni političar" i uz Starčevića karizmatični hrvatski politički mislilac i strateg 19. stoljeća. No, ističe da je dugo bio, a dobrim dijelom je i danas, uvelike neshvaćen.

"Mnogima je i danas Strossmayerovo ime sinonim jugoslavenstva koje se realiziralo 1918. i, u formalnom pogledu rekonstruirano 1945., potrajalo do 1990.", napominje Jelčić, dodajući kako to nije ni čudo budući da njegovi spisi nisu nikad skupljeni u zasebnu knjigu.

Odbacujući krivotvoriteljsku praksu "jugoslavenske" historiografije, po kojoj je duhovni tvorac i kraljevske i komunističke Jugoslavije, Jelčić ističe kako ništa nije neistinitije od te tvrdnje budući da je Strossmayerovo jugoslavenstvo "u bitnome kroatocentrično".

U zaključnom dijelu predgovora za Strossmayera kaže da je svojom kulturnom politikom "duhovno integrirao cijelu Hrvatsku, mnogo prije njezina administrativnog sjedinjenja", što je njegova najveća kulturna i politička zasluga.

Josip Juraj Strossmayer (1815.-1905.) potaknuo je i materijalno podupirao utemeljenje akademije (HAZU) i osnutak modernoga hrvatskog sveučilišta, dao je izgraditi đakovačku katedralu, a po govorima na Prvome vatikanskom saboru postao je poznat u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙