FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga Andreasa Launa "Ljubav i partnerstvo"

ZAGREB, 25. studenoga 2005. (Hina) - Knjigu pomoćnoga biskupaSalzburške biskupije Andreasa Launa "Ljubav i partnerstvo" objavio jeu svojoj biblioteci Domus splitski nakladnik Verbum.
ZAGREB, 25. studenoga 2005. (Hina) - Knjigu pomoćnoga biskupa Salzburške biskupije Andreasa Launa "Ljubav i partnerstvo" objavio je u svojoj biblioteci Domus splitski nakladnik Verbum.

Biskup Laun u predgovoru knjige piše "kako sve što općenito nazivamo 'spolnim moralom' nije ništa drugo doli opis onoga što ljubav jest i što ona zahtijeva". Napominje kako o Kristovoj zapovijedi ljubavi ovisi sveukupni moral o spolnosti. "On smije biti samo očitovanje ljubavi", piše Laun.

Podsjeća na pozive američkih pokreta koji zbog zdravstvenih razloga, odnosno opasnosti od kopnice, starih i novih spolnih bolesti i rizika od prerane trudnoće pozivaju mladež na spolno suzdržavanje.

"Vlada SAD-a najavila je zakon o poticanju nastave kojom se zalaže samo za apstinenciju", napominje Laun i dodaje kako je "nakon toga razvijeno preko 700 programa za podučavanje uzdržavanja prije braka". Biskup podsjeća kako američka vlada godišnje stavlja saveznim državama, koje će poticati takve inicijative, na raspolaganje 50 milijuna dolara.

"Probudila se sumnja u to je li seksualna revolucija usitinu usrećila ljude", tvrdi biskup dodajući kako strah čovjeka može motivirati da se ne upušta u avanture i spolne rizike. No, strah ne može prouzročiti istinsko moralno ponašanje, ocjenjuje biskup.

Knjiga "Ljubav i partnerstvo" (287 str.) kroz 21 poglavlje obrađuje katolička stajališta o spolnosti, ljubavi prije braka, braku, djeci, vjernosti, kontracepciji, umjetnoj oplodnji, crkvenom vjenčanju, djevičanstvu, zastranjenjima spolne orijentacije, kopnici, prenapučenosti zemlje, pobačaju, nasilju nad ženama i feminizmu.

U dodatku knjige objavljeni su crkveni dokumenti o ljubavi i braku nakon Drugoga vatikanskoga sabora.

Pomoćni salzburški biskup Andreas Laun (1942.) stručnjak je za pitanja moralne teologije. Profesor je na Visokoj teološkoj školi u Heiligenkreuzu kod Beča. Više mu je knjiga prevedeno na hrvatski jezik, a uz ine i knjiga "Homoseksualnost s katoličkoga gledišta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙