FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga S. Rendić "Proroštvo sv. Malahije ..."

ZAGREB, 18. studenoga 2005. (Hina) - Knjigu tekstova Smiljane Rendić"Proroštvo sv. Malahije o papama i posljednjim vremenima" koju je zatisak priredio povjesničar Ivan Mužić objavila je splitska nakladaBošković.
ZAGREB, 18. studenoga 2005. (Hina) - Knjigu tekstova Smiljane Rendić "Proroštvo sv. Malahije o papama i posljednjim vremenima" koju je za tisak priredio povjesničar Ivan Mužić objavila je splitska naklada Bošković.

Knjiga (135 str.) je podijeljena u 12 poglavlja u kojima autorica piše tko je sv. Malahija, objašnjava oznake za pape u Proroštvu do 1590., zatim do 75. oznake, navodi nezakonite pape, od "opakoga roda" do "anđeoskog pastira", pape od "brzog medvjeda" do "opustošene religije", pojašnjava tališta svih krivovjerja pitajući dolazi li doba općeg mira, raščlanjuje problem apokaliptičnosti Malahijina proroštva te prijepore oko autorstva.

"Proroštvo o budućim rimskim Prvosvećenicima" pripisuje se Ircu sv. Malahiji O'Margairu, a napisano je latinskim jezikom.

Rendić podsjeća kako je Malahija sudjelovao u radu Drugog lateranskog sabora, 1139. te nakon završetka Sabora prema predaji za mjesec dana napisao "Proroštvo" i predao ga papi Inocentu II.

"Proroštvo" se sastoji od 112 oznaka od kojih svaka označava po jednoga papu, napominje Rendić.

Redoslijed papa, prema "Proroštvu", počinje od Celestina II. (1143.-1144.) pa do zadnjega pape koji bi se trebao zvati Petar, prije apokalipse.

Na kraju knjige objavljen je redoslijed papa i protupapa po Proroštvu sv. Malahije.

Mužić je uvrstio u knjigu i autoričino pismo o židovskoj tradicije o Mesiji. U knjizi su objavljeni i prigodni tekstovi Živka Kustića, Tomislava Šagi Bunića i Mirjam Hinić u povodu autoričine smrti.

U dodatku pretiskan je dio teksta Franje Klapuha "Sveto pismo o svršetku svijeta i Antikristu".

Smiljana Rendić (1926.-1994.) je bila novinarka Glasa Koncila. Zbog teksta "Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod" (1971.) objavljena u časopisu "Kritika" osuđena je 1972. na godinu dana strogog zatvora. Autorica je više knjiga, a među njima i "Mi ovdje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙