FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijet do 4.30 sati.
ZAGREB, 11. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijet do 4.30 sati.

ROGATEC - Pogranične općine s obje strane hrvatsko-slovenske granice imaju izrazito dobrosusjedske odnose i kvalitetnu suradnju i trebale bi biti primjer za ukupne odnose Hrvatske i Slovenije, rekao je u četvrtak u Rogatcu slovenski predsjednik Janez Drnovšek. Hrvatski predsjednik Mesić u potpunosti se složio sa slovenskim kolegom potvrdivši kako se stanovništvo s obje strane granice suočava sa sličnim problemima. Hrvatski i slovenski predsjednici tijekom razgovora u hrvatskom mjestu Miljani suglasila su se da je nužno pitanje granice na moru čim prije maknuti s dnevnog reda kako bi se obje države mogle posvetiti konstruktivnijoj suradnji. I Drnovšek i Mesić smatraju kako bi to najbolje bilo riješiti bilateralnim pregovorima i izravnim sporazumom, no ako to nije moguće, dvije bi države, prema riječima svojih predsjednika, trebale odluku prepustiti međunarodnoj arbitraži ili sudskoj instanci.

ZAGREB - Glavni ravnatelj Opće uprave Europske komisije (EK) za proširenje i glavni pregovarač EK-a Fabrizio Barbaso razgovarao je u četvrtak navečer u Zagrebu na radnoj večeri s hrvatskim Predsjednikom Stjepanom Mesićem. Barbaso je ranije u četvrtak stigao u dvodnevni posjet Hrvatskoj kako bi vladine dužnosnike, predstavnike međunarodnih institucija i misije zemalja članica EU-a izvijestio o izvješću EK-a o napretku Hrvatske objavljenom u srijedu u Bruxellesu. Barbasa u petak ujutro najprije očekuje sastanak s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, a zatim i s članovima Odbora za europske integracije i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU-om. Nakon toga će Barbasa primiti hrvatski premijer Ivo Sanader.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će 24. i 25. studenoga na sastanku predsjednika vlada država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) u slovačkim Pleštanyma. Sastanak premijera u Pleštanyma bit će glavni godišnji politički događaj Srednjoeuropske inicijative za slovačkoga predsjedanja, a održat će se neposredno nakon gospodarskog foruma na kojem će 23. i 24. studenoga u Bratislavi sudjelovati ministri gospodarstva zemalja SEI-ja. Srednjoeuropska inicijativa najstarija je i najveća incijativa za regionalnu suradnju nastala u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada komunističkoga sustava. Utemeljile su ga Austrija, Italija, Mađarska i tadašnja SFR Jugoslavija 1989.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sastat će se u petak u Zagrebu s libijskim premijerom Shukrijem M. Ghanemom, s kojim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Libije. Ghanem, povjerenik Općenarodnog vijeća Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije, prvi je libijski premijer u posjetu Hrvatskoj. Visoki hrvatski dužnosnik koji je posljednji boravio u Libiji bio je predsjednik Stjepan Mesić, koji je tu sjevernoafričku zemlju posjetio u kolovozu 2003. godine. Tijekom višednevnog boravka nekoliko se puta sastao s libijskim vođom Moamerom Gadafijem, s kojim je dogovorio da Hrvatska Libijcima bude prag Europe, a Libija za Hrvate vrata Afrike.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader susrest će se u petak u Zagrebu sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Alessandrom Minuto-Rizzom, priopćio je u četvrtak Vladin Ured za odnose s javnošću. Rizzov posjet Zagrebu uslijedit će nakon što je Hrvatska krajem listopada, u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, predstavila četvrti Godišnji nacionalni program 2005.-2006. Akcijskog plana za članstvo u Savezu (MAP). U NATO-u postoje planovi, koji još nisu službeno utvrđeni, da se 2006. godine održi summit posvećen konsolidaciji Saveza, a 2008. summit proširenja s kojeg bi bile upućene pozivnice za članstvo. Hrvatska očekuje da će tada dobiti poziv za punopravno članstvo u Sjeveroatlanskom savezu.

PARIZ - Ponovna uspostava sigurnosti u Francuskoj nakon nereda koji već četrnaest dana traju na gradskim ulicama je "bezuvjetan prioritet" koji "još nije ostvaren", kazao je u četvrtak francuski predsjednik Jacques Chirac. Obraćajući se novinarima Chirac je spomenuo "roditelje velikog broja malodobnika koji su sudjelovali u neredima na poticaj starije braće" i pozvao ih na "odgovornost". Francuska je "još u razdoblju koje prethodi uspostavi pravne države i sigurnosti", rekao je Chirac. To je za mene "bezuvjetan prioritet i sve sam svoje napore htio posvetiti toj zadaći koja još nije ostvarena", dodao je na konferenciji za tisak po završetku 18. francusko-španjolskog summita u Parizu.

DUBAI - Iračka al-Qaida u četvrtak tvrdi da je izvela bombaške napade na tri hotela u glavnome gradu Jordana jer su se njima služili američki i izraelski špijuni, navodi se u priopćenju te terorističke skupine objavljenom na internetu. Ondje su djelovali i egipatski, palestinski, saudijski i jordanski špijuni i kovali urotu protiv (svetih ratnika) mudžahedina u Palestini i Iraku", dodaje se u priopćenju. Novinari Reutersa nisu još uspjeli provjeriti vjerodostojnost priopćenja što ga je potpisao al-Qaidin glasnogovornik u Iraku. Jordan je jedna od dviju arapskih zemalja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom, a i bliska je američka saveznica u regiji.

SHANNON, Irska

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u četvrtak da Sirija i dalje ne surađuje u istrazi ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. U zrakoplovu kojim je putovala na Bliski istok, gdje u petak počinje četverodnevnu turneju, Rice je ocijenila da izjave sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ne znače da Sirija surađuje. "UN-ova rezolucija (1636) ne može biti jasnija i to je što se očekuje od Sirije", rekla je. "Očekujemo od njih da odgovore potvrdno na sve što Detlev Mehlis bude tražio kako bi dovršio istragu", dodala je. Za sirijski prijedlog da se pripremi pravni ugovor s Mehlisovim povjerenstvom, Rice je kazala da UN-ova rezolucija ne predviđa mogućnost da Damask pregovara o suradnji.

STRASBOURG

Zabrana nošenja marama na turskim fakultetima ne krši temeljna prava na obrazovanje i vjersku slobodu, presudio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava. Sud je odbacio tužbu koju je podnijela jedna muslimanska studentica medicine iz Istanbula. Studentica (32) je 1998. izbačena sa sveučilišta jer na fakultetu nije željela skinuti maramu s glave. Iduće godine prebacila se na Bečko sveučilište. U lipnju 2004. sud niže instance također je odbacio tužbu, na što se studentica žalila. Današnja odluka Europskog suda pravno je obvezujuća. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan i njegova stranka Pravde i razvitka obećali su da će ukinuti zabranu i s presudom vjerojatno neće biti zadovoljni.

VARŠAVA

Donji dom poljskog parlamenta "Sejm" izglasao je u četvrtak navečer povjerenje novoj manjinskog vladi desnice stranke Pravo i pravednost sa 272 glasa za, 187 protiv i nijednim suzdržanim. Povjerenje manjinskoj vladi poljskih konzervativaca uz zastupnike desničara iz Prava i pravednosti izglasala je krajnja ljevica i desnica, stranke Samoobrana i Liga poljskih obitelji te Poljska seljačka stranka. Protiv vlade premijera Kazimierza Marcinkiewicza bili su Građanska platforma i Savez demokratske ljevice. Bilo je nesigurno do dana zasjedanja poljskog parlamenta hoće li manjinska vlada dobiti dovoljno glasova jer su nakon rujanskih izbora propali koalicijski pregovori desničara iz Prava i pravednosti s drugom strankom po veličini u parlamentu Građanskom platformom. "Nećemo iznevjeriti nade Poljaka", rekao je premijer Marcinkiewicz u govoru predstavljanja programa vlade poljskim zastupnicima. Glavni su programski ciljevi manjinske vlade konzervativaca: reforma državnih institucija, pravosudnog sustava te socijalna politika s naglaskom na pronatalitetnu politiku. Na gospodarskom planu, poljski premijer Marcinkiewicz je istaknuo da će se njegova vlada usredotočiti na razvoj poljoprivrede i infrastrukture.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u četvrtak u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Jacquesom Chiracom da će mjere koje je francuska vlada poduzela zbog nemira u predgrađima omogućiti brzo uvođenje reda u zemlji. "Putin je izrazio potporu i razumijevanje francuskom narodu u ovom teškom trenutku koji obilježavaju dramatični događaji", priopćio je Kremlj. U nemirima u Francuskoj, koji traju već dva tjedna, zapaljeno je više od 5.800 vozila, deseci školskih i sportskih zgrada, trgovina i skladišta. Uhićeno je 1.500 ljudi, a 120 policajaca i vatrogasa je ozlijeđeno. Poginula je jedna osoba.

LONDON - Američki stručnjaci izradili su prijedlog novog ustava za Bosnu i Hercegovinu koja bi njegovim prihvaćanjem postala centralizirana parlamentarna demokracija, u nadi da se ukinu etničke podjele, piše britanski Guardian u četvrtak. O prijedlogu koji podupiru američki State Department i Europska unija, tijekom vikenda trebalo bi se raspravljati u Bruxellesu sa čelnicima osam najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, ističe Guardian koji tvrdi da posjeduje kopiju američkog prijedloga ustava. Prijedlog teksta ustava dogovoren je tijekom tajnih pregovora između američkih stručnjaka i bosanskih dužnosnika koji su trajali sedam mjeseci, dodaje Guardian.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙