FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 29. studenoga

ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 29. studenoga.
ZAGREB, 29. studenoga 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 29. studenoga.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će na sastanku predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA-e u Zagrebu. Hrvatska je postala osma članica CEFTA-e početkom ožujka 2003. godine. Nakon što je većina članica (Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) ušla u Europsku uniju, CEFTA-u čine Hrvatska, Bugarska i Rumunjska. Na dnevnom redu sastanka u Zagrebu između ostalog, kako se očekuje, bit će i pristup Makedonije CEFTA-i. Nakon plenarnog zasjedanja (početak u 12 sati) predviđene su izjave za medije (hotel Regent Esplanade u 13,10 sati).

ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori održat će se konferencija za novinare u povodu osnivačke Skupštine Udruženja za telekomunikacije pri HKG. Telekomunikacijske su u Hrvatskoj jedna od značajnih gospodarskih grana. Ukupni prihod trgovačkih društava u ovom sektoru, po podacima iz HGK, približava se godišnjoj razini od 15 milijardi kuna. Razlozi osnivanja strukovnog Udruženja za telekomunikacije proizlaze iz osnovne zadaće HGK o povezivanju poduzetnika i njihovom zajedničkom nastupu, ali i obvezi da se u ovom području gospodarstva nameće nužnost povezivanja i udruživanja davatelja telekomunikacijskih usluga. Osnivanju će nazočiti predstavnici resornog ministarstva, Hrvatske agencije za telekomunikacije i dr. (HGK, C dvorana u 11 sati).

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) na konferenciji za novinare najavit će skup 13. Hrvatski dani arbitraže i mirenja čiji su organizatori Hrvatska arbitražna udruga te Stalno izabrano sudište i Centar za mirenje pri HGK. Tom će se prigodom predstaviti postupak arbitraže i mirenja u Hrvatskoj, prednosti arbitraže pred sudskim postupkom, 12 Croatian Arbitration Yearbook te rad Stalnog izabranog sudišta i Centra za mirenje pri HGK (9,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - U povodu svečanog predstavljanja novouređenog Westin Zagreb hotela u tom će se hotelu održati konferencija za novinare. Brand Westin tom će prigodom predstaviti predsjednik Starwood Hotels&Worldwide-a za Europu, Afriku i Bliski istok Roeland Vos (13,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Predstavnici Basler osiguranja i Basler životnog osiguranja na konferenciji za novinare govorit će o proteklih pet godina svoga poslovanja u Hrvatskoj. Bit će također riječi o novostima i razvojnim projektima tog osiguravajućeg društva te koncerna Baloise Group (11,00 sati, Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 4.352 kune, što pokazuje nominalni pad za 65 kuna ili za 1,5 posto, a realni za 2 posto u odnosu na kolovoz 2005. Za razdoblje od siječnja do rujna ove godine pak prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 4.345 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na isto razdoblje 2004. prosječna je mjesečna neto plaća za prvih devet mjeseci ove godine nominalno bila viša za 203 kune ili za 4,9 posto, a realno za 1,7 posto. Gledano po pojednim djelatnostima najviša je prosječna neto plaća za rujan isplaćena u proizvodnji duhanskih proizvoda, u iznosu od 8.399 kuna, a najniža u štavljenja i obrade kože, od 2.225 kuna.

ZAGREB - Prodajne cijene proizvođača industrijskih roizvoda u Zagrebu su u listopadu ove godine bile za 0,9 posto više u odnosu na rujan te za 1,2 posto veće u odnosu na cijene iz listopada prošle godine, objavio je Odjel za statistiku Gradskog zavoda za prostorno uređenje. Cijene industrijskih proizvoda pri zagrebačkim proizvođačima u prvih su deset ovogodišnjih mjeseci pak povećane 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Zagreb je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci posjetilo 477 tisuća turista ili 9 posto više nego u istim mjesecima prethodne godine, dok je nešto veći porast, od 9,7 posto zabilježen s 806,3 tisuće turističkih noćenja, podaci su zagrebačkog Gradskog zavoda za prostorno uređenje. Oko 72 posto ukupnih turističkih dolazaka i noćenja u Zagrebu su u deset mjeseci ostvarili strani turisti - bilo ih je 343,1 tisuća ili 15,5 posto više, a s 582,4 tisuće noćenja ostvarili su porast od 14,6 posto. Domaćih je pak turista u Zagreb došlo 4,3 posto manje nego lani ili njih 133,7 tisuća, a pad od 1,2 posto bilježe i s 224 tisuće noćenja.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙