FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trgovci obrtnici nezadovoljni nacrtom prijedloga zakona o trgovini

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK),pozdravljajući nastojanja Ministarstva gospodarstva, rada ipoduzetništva da novim zakonom o trgovini uredi tu djelatnost,ocjenjuje da predloženi zakonski tekst ima više propusta, neadekvatnihrješenja i nedorečenosti.
ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK), pozdravljajući nastojanja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da novim zakonom o trgovini uredi tu djelatnost, ocjenjuje da predloženi zakonski tekst ima više propusta, neadekvatnih rješenja i nedorečenosti.

Predsjednik Ceha Boris Vukelić danas je novinarima istaknuo da je tijekom gotovo dvogodišnje pripreme zakona održan samo jedan sastanak radne skupine, što je rezultiralo ovakvim tekstom, u kojem je, kako kaže, periferno pitanje o radu trgovina nedjeljom izbilo u prvi plan u medijima, kao da je to najvažniji dio zakona. Riječ je samo o jednom od problema koji tišti trgovačku djelatnost, ističu obrtnici.

U HOK-u kažu da predloženo rješenje kojim se onemogućava da obrtnik trgovac radi nedjeljom zasigurno ograničava njegovo ustavno pravo i slobodu rada.

Osim toga, uz neadekvatnu opskrbu stanovništva određenim danima, predviđene su iznimke koje potiču nepoštenu tržišnu utakmicu (trgovine tiskom i benzinske će se pretvoriti u paralelne i loše trgovačke lance, tržnice i dalje ostaju u komunalnom sustavu itd.).

Loš je i prijedlog o zatvaranju trgovina u 20 sati za vrijeme turističke sezone, a navode i primjer da trgovina prehranom ne smije biti zatvorena dva dana za redom, što bi se po novom Nacrtu prijedloga moglo dogoditi u slučaju dvodnevnih blagdana i jednodnevnih koji padaju u subotu ili ponedjeljak.

Što se tiče radnog vremena, HOK i HGK imaju rezervni prijedlog, kazao je Vukelić, a to je da sve trgovine nedjeljom budu otvorene od 7 do 12 sati.

Obrtnici-trgovci su razočarani i što sada, nakon dvije godine pripreme, imaju samo tri dana za očitovanje, zbog čega su zatražili produžetak roka do 31. prosinca ove godine, kako bi od svojih članova mogli prikupiti očitovanja i mišljenja.

Ceh trgovina već sada ima niz primjedbi na tekst Nacrta prijedloga zakona o trgovini, koje je uputio Ministarstvu.

Obrtnici drže neprihvatljivim da se preživljavanje obrtnika trgovaca obrazlaže Darwinovom teorijom prirodne selekcije najsposobnijih. Od ukupno 200 tisuća zaposlenih u trgovini, barem 10 posto odnosi se na obrtnike te u HOK-u uvredljivim drže razmišljanje Ministarstva o njihovoj "prirodnoj selekciji". Obrtnik može biti i najsposobnijim, ali u konkurenciji sa stranim trgovačkim gigantom ne može se financijski uspoređivati i u konačnici će to rezultirati propadanjem malih trgovaca, rekao je Vukelić.

Lošim smatraju i što u zakonskom tekstu nema nikakve naznake strategije razvoja, koja se spominje jedino u uvodu, iako trgovina sudjeluje s više od 10 posto u hrvatskom BDP-u.

Zakon ne sadrži osnovne uvjete obavljanja djelatnosti, već je niz odredbi prepušteno podzakonskim aktima koje će donositi Vlada ili ministar, što je za HOK neprihvatljivo. Osnovne uvjete za trgovinu treba propisati Zakonom, a podzakonskim se propisom oni mogu samo dalje razrađivati, a ne mogu se propisivati neki novi uvjeti.

HOK ne prihvaća ni dio u kojem se govori o suzbijanju nelojalne utakmice i sive ekonomije, jer se za kažnjavanje neregistrirane djelatnosti predviđaju znatno niže kazne od kazni za prekršaje učinjene pri obavljanju registriranih djelatnosti.

Ceh trgovine opetuje kako bi se o Nacrtu prijedloga zakona trebala provesti šira javna rasprava kako bi se zadovoljile potrebe većine, a predlaže i da se kao obvezni članovi povjerenstva za provedbu Zakona navedu predstavnici HOK-a i HGK te da trgovci imaju prijelazni period u kojem će uskladiti svoje poslovanje s Zakonom kada on bude donešen.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙