FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suradnja hrvatskih i slovenskih obrtnika

MOKRICE, 11. studenog 2005. (Hina) - Dosadašnja i buduća suradnjaHrvatske obrtničke komore (HOK) i Obrtne zbornice Slovenije (OZS) bilesu teme današnjeg radnog susreta predsjednika dviju komora održanog uMokricama u nazočnosti ministara gospodarstva Hrvatske i SlovenijeBranka Vukelića i Andreja Vizjaka.
MOKRICE, 11. studenog 2005. (Hina) - Dosadašnja i buduća suradnja Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Obrtne zbornice Slovenije (OZS) bile su teme današnjeg radnog susreta predsjednika dviju komora održanog u Mokricama u nazočnosti ministara gospodarstva Hrvatske i Slovenije Branka Vukelića i Andreja Vizjaka.

Slovenski ministar gospodarstva Andrej Vizjak istaknuo je da je Hrvatska značajan gospodarski partner Slovenije, a posebno je jaka suradnja u obrtništvu te treba koristiti sve potencijale za njen daljnji razvoj.

Hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić naglasio je da se obrtništvo treba što prije pripremiti za ulazak u EU te da su u tom smislu za Hrvatsku značajna slovenska iskustva.

Izvijestio je da je u ovoj godini u Hrvatskoj otvoreno 3 tisuće novih obrta te naglasio da je za hrvatsku Vladu obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo jedan od prioritetnih pravaca razvoja.

Oba ministra su istaknula da treba jačati pograničnu suradnju te da se nadaju da šengenski granični režim na granici Hrvatske i Slovenije neće dugo trajati, odnosno da će Hrvatska brzo ući u EU.

Predsjednici HOK-a i OZS-a Stjepan Šafran i Miroslav Klun istaknuli su da je današnji susret prilika da se suradnja obrtnika još unaprijedi.

Daljnja suradnja obrtničkih komora, kako je rečeno, bit će usmjerena na prilagodbu poslovanja obrtnika u Europskoj unij.i

OZS i HOK predložile su radne skupine, koje će raditi na razmjeni iskustava i tehničkih informacija na područjima na kojima je slovenska komora intenzivno sudjelovala u pregovorima za pristupanje EU.

Razmotrene su i mogućnosti kandidiranja zajedničkih projekata za dobivanje sredstava iz predpristupnih fondova.

Predviđena je i daljnja suradnja na području organizacije nastupa obrtnika na sajmovima, informiranju te razmjeni poslovnih informacija, kao i na povezivanju savjetodavnih službi, burzi ponude i potražnje, na osnivanju klastera.

Potpisan je i Aneks sporazuma o osiguranju recipročnog prava na pružanje usluga korisnicima "Obrtničke kartice", odnosno kartice "Obrtnik".

Aneks je konkretizacija Sporazuma potpisanog u proljeće ove godine, prema kojem će hrvatski obrtnici, vlasnici Obrtničke kartice moći koristiti razne pogodnosti u Sloveniji, i obratno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙