FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINGORP: Nedjelja je bazno neradni dan

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Nacrtom prijedloga novog zakona otrgovini, kojeg je Ministarstvo gospodarstva uputilo na očitovanjesocijalnim partnerima i relevantnim državnim tijelima, predloženo jeda nedjelja u pogledu radnog vremena bude bazno neradni dan, kazala jedanas pomoćnica ministra gospodarstva za trgovinu Ema Culi.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Nacrtom prijedloga novog zakona o trgovini, kojeg je Ministarstvo gospodarstva uputilo na očitovanje socijalnim partnerima i relevantnim državnim tijelima, predloženo je da nedjelja u pogledu radnog vremena bude bazno neradni dan, kazala je danas pomoćnica ministra gospodarstva za trgovinu Ema Culi.

Međutim, zbog funkcioniranja društvene zajednice, na način da se vodi briga o opskrbi robama koje su nužne u svakodnevnom životu, moći će raditi primjerice benzinske postaje koje prodaju naftne derivate i trgovine u njihovim zatvorenim područjima te specijalizirane prodavaonice isključivo za prodaju tiska, svijeća i cvijeća te ljekarne sukladno odlukama o dežurstvima.

Potrošačima, naglašava Culi, moraju biti dostupne robe koje su im nužne u svakodnevnom životu te im dana mogućnost na pravo informiranja i poštivanje obiteljskih i kulturnih tradicija.

Prijedlogom zakona, dodala je, dana je mogućnost da u razdoblju od 1. lipnja do 1. rujna te u mjesecu prosincu trgovine mogu raditi i nedjeljom i to na način da na tržištu pod istim uvjetima mogu raditi svi subjekti koji se bave djelatnošću trgovine. Uređenje radnog vremena trgovine bit će jedinstveno na razini čitave Hrvatske, napomenula je.

Zakonom bi se reguliralo da u razdoblju od 1. lipnja do 1. rujna kao i tijekom prosinca prodavaonice rade nedjeljom i to od 8 do 13 sati.

Ministarstvo je uputilo nacrt prijedloga zakona o trgovini na očitovanje Sindikatu trgovine, Uredu za zakonodavstvo Vlade, vladinom Uredu za socijalno partnerstvo, Središnjem državnom uredu za upravu, Državnom inspektoratu, Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, HGK, HOK-u, HUP-u i ministarstvima, a do kraja tjedna očekuje njihova mišljenja i sugestije.

Nakon toga će se zakonski tekst u određenoj mjeri i doraditi te uputiti Vladi i Saboru.

U Nacrtu prijedloga tog zakona, koji novinari nisu danas dobili, stoji među ostalim da prodavaonice mogu biti otvorene od ponedjeljka do subote i to od 6 do 20 sati, dok nedjeljom i blagdanom neće raditi, uz neke iznimke. Na Badnjak i Staru godinu prodavaonice bi mogle raditi najduže do 15 sati ukoliko taj dan pada u radni dan. Ukoliko pak spomenuti dani padaju u nedjelju, prodavaonice mogu raditi do 13 sati.

Navedene su i iznimke, pa bi nedjeljom mogli raditi štandovi i klupe izvan tržnica na malo za prodaju cvijeća i svijeća, kiosci za prodaju tiska, cvijeća i svijeća, specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha, tiska, cvijeća i svijeća, benzinske postaje i prodavaonice na malo unutar zatvorenog dijela benzinskih postaja te prodavaonice na graničnim prijelazima, unutar zatvorenih područja auto-cesta, kolodvora, zrakoplovnih luka, luka i pristaništa te luka nautičkog turizma. Sve one, prema prijedlogu zakona, mogle bi raditi nedjeljom i to u vremenu od 8 do 13 sati.

Nedjeljom bi, po prijedlogu, bile otvorene i prodavaonice unutar bolnica, lječilišta, toplica, zooloških vrtova te unutar nacionalnih parkova i to sukladno radnom vremenu objekta u kojem se nalaze. Prodavaonice u koncertnim dvoranama i kinima, kongresnim dvoranama, sportskim objektima i igralištima nedjeljom bi mogle biti otvorene dva sata prije početka, dva sata nakon završetka i za vrijeme trajanja priredbe, a prodavaonice na brodovima dva sata prije početka i za vrijeme trajanja plovidbe.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙