Nekoliko stotina sudionika kongresa, kako je istaknuo predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić, razgovarat će o aktualnoj problematici zakonodavstva u ugostiteljstvu i turizmu s naglaskom na prilagodbu hrvatskih normi sa standardima i sustavima u Europskoj uniji (EU).
Svoja iskustva u procesu usklađivanja s europskom regulativom dati će tako slovenski ugostitelji te predstavnici Njemačkog udruženja hotelijera i ugostitelja (DEHOGA), kazao je Mihić.
Na kongresu će se raspravljati o sadašnjem stanju i prijedlozima za izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, posebice Pravilnik o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata te Pravilnik o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu.
Također će biti riječi o financiranju u turizmu i ugostiteljstvu, HACCP sustavu u hrvatskom zakonodavstvu i njegovoj primjeni u ugostiteljstvu, a bit će održan i okrugli stol "Projekt hrvatska nacionalna kuhinja - autohtona hrvatska jela".
U sklopu kongresa Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije priprema gastro izložbu na kojoj će se predstaviti najpoznatiji vinari i ugostiteljski objekti županije.
Ovogodišnji kongres održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.
(Hina) xtp yds