Osim toga, među zaključcima s dubrovačkog kongresa, ugostitelji i turistički djelatnici HOK-a za 2006. najavljuju i nastavak aktivnosti na uvođenju HACCP sustava (za ispravnost i kvalitetu hrane), kao i potrebu pojačane edukacije članstva za tu problematiku.
Do donošenja novog zakona o turističkim zajednicama, koji je u pripremi, traže uključivanje ugostiteljske struke u turistička vijeća turističkih zajednica na lokalnoj i državnoj razini.
Predlažu i izmjene zakona o autorskim i srodnim pravima kako bi se osigurala primjerenija raspodjela tereta naplate i iznosa davanja za autorska prava.
Od Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka traže i izmjenu i dopunu paketa ugostiteljskih zakona, kojima bi se riješio velik dio sadašnje ugostiteljske problematike.
Smatraju i da ja zbog nesrazmjerne ponude i potražnje na lokalnoj razini potrebno što prije potaknuti određivanje broja i ponude ugostiteljskih objekata, koja će biti primjerenija hrvatskim turističkim odredištima.
Na 18. kongresu ugostiteljskih i turističkih djelatnika HOK-a, koji danas završava u Dubrovniku, odlučeno je i da će se njihov slijedeći kongres održati u Varaždinskoj županiji.
(Hina) xtam/xtp yds