FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blago jačanje tečaja eura

LONDON, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ojačao je uponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru, no ostao jeunutar prošlotjednog raspona trgovanja, kako ulagači čekaju nazasjedanja Europske središnje banke (ECB) i američke središnje banke(Fed).
LONDON, 31. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj eura ojačao je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru, no ostao je unutar prošlotjednog raspona trgovanja, kako ulagači čekaju na zasjedanja Europske središnje banke (ECB) i američke središnje banke (Fed).

Do podneva je euro dosegnuo 1,2079 dolara. Istodobno, tečaj dolara gotovo se i nije mijenjao prema jenu, tako da stoji 115,7 jena. Stoji i 1,279 švicarskih franaka. Istodobno, britanskom funtom trguje se po 1,7807 dolara.

I dok se uvelike očekuje da će Fed nastaviti podizati američke kamatne stope nakon oštrih izjava njegovih dužnosnika protekla dva tjedna, buduća politika ECB-a nešto je manje izvjesna, kažu analitičari. Fed zasjeda u utorak, a ECB u četvrtak.

Tržišta deviza uvelike se klade na monetarno zaoštravanje u eurozoni, no tajming podizanja kamatnih stopa, čime bi se smanjila prednost dolara u pogledu prinosa u usporedbi s eurom, je neizvjestan.

"Ovo je velik tjedan sa stajališta politike kamatnih stopa. Znamo da će Fed podići kamatne stope i što će reći. ECB je mnogo zanimljiviji", ocijenio je raspoloženje na tržištu Lee Ferridge, trgovac valutama pri Rabobanku u Londonu.

Ranije ovoga mjeseca ECB je dao poticaj jačanju eura nakon što je predsjednik banke Jean-Claude Trichet izjavio da je potreban velik oprez zbog inflatornih pritisaka u gospodarstvu.

Bank of Japan u ponedjeljak je podigla svoje procjene rasta cijena i gospodarskog rasta, istaknuvši kako bi mogla postupno zaoštriti svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku.

Istodobno, britanska funta dobila je podršku po vijesti da je španjolska Telefonica pristala kupiti britanskog mobilnog operatera O2 za 17,7 milijardi funti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙