FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 26. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

POREČ - "Budućnost hrvatskog državnog suvereniteta i nacionalnog identiteta u EU", bila je tema 3. susreta Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji koji je u subotu održan u porečkoj Istarskoj sabornici. Obraćajući se sudionicima ovog foruma ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović naglasila je kako je svjesna strahovanja u javnosti da će Hrvatska ulaskom u EU "izgubiti suverenost koju smo tek nedavno i krvavo izborili" ali je naglasila da će Hrvatska kao punopravni član EU doći u poziciju da taj suverenitet i nadogradi.¸Inicijativa pod nazivom Nacionalni forum o pristupanju EU, koju je pokrenulo MVPEI, ima za cilj postići dobru informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Hrvatske EU.

SKOPJE - Drugi ministarski forum o zdravlju i gospodarskom razvoju jugoistočne Europe u 21. stoljeću koji je u petak i subotu održan u Skopju otvorio je nove mogućnosti za suradnju na poboljšanju zdravlja stanovništva u regiji što je uvjet i za gospodarski prosperitet, zaključak je ministara zdravstva zemalja sudionica na završnoj konferenciji za novinstvo. Sudionici skupa potpisali su Povelju o daljnjoj suradnji i provedbi dogovorenih projekata, za koju je hrvatski ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao da je zapravo nastavak dubrovačkog susreta 2001., s tim što se sadašnjim dokumentom proširuje suradnja i daju čvrsti okviri za njenu provedbu. Ono što je bitno za Hrvatsku, koja je počela pregovore s Europskom unijom, je upravo jačanje regionalne suradnje, naglasio je.

SUBOTICA - Otvorenjem prve Hrvatske čitaonice u Srbiji u subotu su u Subotici završeni IV. dani Balinta Vujkova, posvećeni književnosti podunavskih Hrvata. S nekoliko stotina naslova, suvremenom televizijskom i audio opremom, čitaonica je prva institucija u Srbiji namijenjena hrvatskoj mladeži u kojoj će ona uz čitanje djela hrvatskih autora, te praćenje različitih seminara i programa, moći širiti znanje o hrvatskom jeziku i kulturi. Otvaranje čitaonice je jedan od najvažnijih projekata hrvatske zajednice u Vojvodini, a realizirano je uz pomoć subotičkog župnika Andrije Kopilovića, Skupštine općine Subotica, Hrvatske matice iseljenika, Generalnog konzulata RH u Subotici i donatora.

PODGORICA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek boravit će u ponedjeljak u prvoj službenoj posjeti Crnoj Gori, priopćeno je u subotu iz ureda crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića. Prvi službeni posjet nekog slovenskog predsjednika Crnoj Gori predstavlja kontinuitet kvalitetne međudržavne komunikacije na najvišoj razini, navodi se u priopćenju. Drnovšek će se na Cetinju susreti sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, a u Podgorici će razgovarati s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem. Srpska narodna stranka priopćila je ranije da je Drnovšek nepoželjan zbog svojih stajališta o Kosovu i najavila prosvjede, koje je policija zabranila.

PRAG - Oko 25.000 osoba okupilo se u subotu u Pragu na prosvjedu radi promjena u zakonu o radu koje planiraju provesti konzervativne stranke u češkom parlamentu. Češke konzervativne stranke predložile su da se tvrtkama dopusti produljenje probnog rada za nove zaposlenike, olakša otpuštanje žena na porodiljskom i zaposlenika koji su dulje vrijeme na bolovanju. Prosvjede su sazvali češki sindikati. Ministar rada, socijaldemokrat Zdenek Skromach (CSSD) izjavio je da će njegova vladajuća stranka pokušati spriječiti prijedlog premda nema većinu u parlamentu, a moguće je da se CSSD pridruži oporbenim komunistima kako bi spriječili prihvaćanje prijedloga promjena.

RIM - Libija je 2005. zaustavila 40.000 ilegalnih imigranata koji su s njenih obala pokušali ući u Europu, rekao je u subotu libijski ministar sigurnosti Naser al-Mabruk svom domaćinu, talijanskom ministru unutarnjih poslova Giuseppeu Pisanu. Libijske su vlasti također uništile 40 kriminalnih bandi trgovaca ljudima koji su organizirali putovanja preko Sredozemlja do Europe, dodao je libijski ministar. Libija i Italija nastoje obuzdati sve veći priljev useljenika koji posljednjih godina pokušavaju doći do Europe. Dvije zemlje usko surađuju kako bi obuzdale razinu ilegalnog useljavanja. Od listopada Italija odmah natrag u Libiju deportira većinu useljenika koji u Italiju stižu preko Sredozemlja. Takva je praksa, koja ne ostavlja mogućnost azila, izložena brojnim kritikama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙