FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada Srbije pripremila Rezoluciju o Kosovu

vikenda, javila jeagencija Beta.
Beograd,15.studenoga 2005.(Hina) - Srbijanska vlada usvojila je u utorak Prijedlog rezolucije o Kosovu i Metohiji koji bi Skupština Srbije trebala hitno usvojiti, vjerojatno tijekom vikenda, javila je agencija Beta.

U tekstu Prijedloga rezolucije koji je u utorak objavila beogradska "Politika" ističe se da se "budući status Kosova i Metohije može definirati samo u okvirima odgovarajućih načela i normi UN i drugih međunarodnih organizacija poštujući pritom ustavni poredak Srbije i Crne Gore".

"Svaki pokušaj nametanja rješenja u obliku stvarnog legaliziranja podjele Srbije jednostranim odcjepljenjem predstavljao bi ne samo nasilje nad jednom demokratskom državom, već i nad samim međunarodnim pravom. Svako nametnuto rješenje srpski parlament smatrat će nelegitimnim, protupravnim i ništavnim", piše u prijedlogu Rezolucije.

U dokumentu se među ostalim kaže da je "Skuština Srbije bezrezervno opredijeljena za kompromisno rješenje i izražava punu spremnost da se pokrajini Kosovu i Metohiji osigura autonomija", te pozdravlja posredničku ulogu UN-a u procesu definiranja njezina budućeg statusa.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica počeo je u ponedjeljak navečer usuglašavanje stajališta o prijedlogu rezolucije s predstavnicima nekih parlamentarnih stranaka, prvo u razgovoru sa Šešeljevim radikalima i Miloševićevim socijalistima, te nastavio u utorak s drugim koalicijskim partnerima.

Dužnosnik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je novinarima da predstavnici te stranke nisu pozvani na konzultacije i da ga ne iznenađuje to što Koštunica piše rezoluciju uz pomoć radikala i socijalista. "Vojislav Koštunica pokušava sa svojim partnerima iz vlade i uz pomoć Srpske radikalne stranke, napraviti platformu. Demokratska stranka u tome ne sudjeluje", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙