FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraga oko računovodstvenih praksi u GM-u oslabila dolar

LONDON, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Istraga računovodstvenihpraksi u najvećem svjetskom proizvođaču vozila General Motorsuzabrinula je ulagače na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak radimogućeg porasta izbjegavanja rizika u svijetu, što je pritisnulo tečajameričke valute.
LONDON, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Istraga računovodstvenih praksi u najvećem svjetskom proizvođaču vozila General Motorsu zabrinula je ulagače na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak radi mogućeg porasta izbjegavanja rizika u svijetu, što je pritisnulo tečaj američke valute.

Do podneva se tečaj dolara spustio s najviše razine prema jenu u zadnje dvije godine, a izgubio je podršku i prema euru. Tako stoji 115,4 jena, 0,3 posto manje nego dan ranije. Istodobno, oslabio je i 0,44 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2122 dolara.

Također, spustio se 0,7 posto u odnosu na britansku funtu koja košta 1,7872 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,4 posto, na 1,2766 franaka za dolar.

Ulagači su započeli kupovati eure za dolare zbog stajališta da će kamatni prinos koji sad ide u korist američke valute tijekom vremena nestati kako se i u Europskoj središnjoj banci (ECB) spremaju na podizanje kamatnih stopa.

Najnoviji poticaj kupovinama eura dala je izjava člana upravnog vijeća ECB-a Erkki Liikanena koji je ponovio poziv Banke na pojačani oprez u pogledu inflacije.

"Vijest iz GM-a uzrokovala je pad tečaja dolara, a sada tržišta čekaju na reakciju tržišta korporativnih obveznica u potrazi za znakovima rastućeg izbjegavanja rizika. Liikanen je, pak, pomogao euru", kazao je Mansoor Mohi-uddin, valutni strateg pri UBS-u.

Vijesti iz GM-a podsjetile su ulagače na stečaj telekomunikacijskog giganta WorldCom prije tri godine, zbog neprimjerenih računovodstvenih praksi, što je tada znatno pogodilo tečaj dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙