FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 25. studenog 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

PIEŠTANY

Sastanak na vrhu predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative prilika je da zemlje članice još jednom razmotre stajališta o proširenju EU, rekao je u četvrtak u Pieštanyma hrvatski premijer Ivo Sanader.

SEI je asocijacija, rekao je Sanader, koja okuplja i članice EU i one koje streme ujedinjenoj Europi. "Duboko se nadam, a iz bilateralnih razgovora znam, da će prevladati stajalište da ujedinjena Europa, EU kao projekt, neće biti kompletirana dok i zemlje jugoistične Europe ne budu članice", rekao je Sanader.

Premijer Sanader najavio je i bilateralne susrete na marginama konferencije, ali nije precizirao s kime će se sastati. "Bit će to dobrodošla prilika da uz plenarnu sjednicu razgovaram s kolegama", kazao je Sanader uoči dvodnevnog summita 17 zemalja SEI-a što se održava u Slovačkoj.

WASHINGTON

Hrvatska se u 2005. nalazi na 63. mjestu u svijetu po uvjetima za otvaranje novih tvrtki, pokazalo je najnovije godišnje istraživanje tržišta kapitala Instituta Milken iz Kalifornije.

Hrvatska je ove godine sa 63. mjestom među 121 zemljom obuhvaćenom istraživanjem poboljšala svoj položaj za dva mjesta u odnosu na 65. u 2004. godini.

Istraživanje rangira zemlje prema više od 50 različitih mjerila od općih gospodarskih uvjeta i snage njihovog bankarskog sustava do stabilnosti njihove valute i učinkovitosti njihova financijskog tržišta pa do postojanja alternativnih izvora financiranja poduzetništva osim banaka.

Dobivši visoke ocjene prema većini kriterija Britanija je po prvi put rangirana na vrh ljestvice, utvrdilo je istraživanje najboljih tržišta za financiranje poduzetništva instituta Milken, privatnog istraživačkog centra iz Kalifornije.

BEČ

Izvršno tijelo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak navečer je okončalo sastanak o Iranu bez spominjanja uključivanja Vijeća sigurnosti u taj problem, a sastanak će nastaviti u petak raspravom o drugim problemima, rekli su diplomati.

Predsjednik vijeća guvernera 35 zemalja članica IAEA-e Yukia Amano iz Japana ustvrdio je kako nije iznesen zahtjev da se iranski predmet uputi Vijeću sigurnosti.

Vijeće guvernera sastanak će nastaviti u petak, ali će raspravljati o drugim pitanjima u svezi neširenja nuklearnog oružja, izjavio je dužnosnik agencije.

Rezolucijom od 24. rujna, vijeće si je dalo mogućnost obratiti se Vijeću sigurnosti UN glede iranskog kršenja obveza oko neširenja nuklearnog oružja i obnove postupka obogaćivanja urana.

LONDON

Nova njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je odbila prikloniti se bilo kojoj strani u sporu oko europskog proračuna i naglasila kako Njemačka, osim tradicionalno dobrih odnosa s Francuskom, želi "bliske i prijateljske" veze s Velikom Britanijom, javljaju agencije.

"Ja sam osoba koja želi rezultate i uspjeh", prenio je AFP riječi Angele Merkel s konferencije za novinare koju je nakon međusobnog sastanka održala s britanskim premijerom Tonyjem Blairom.

Merkel je izbjegla odgovor na pitanje o britanskom rabatu u sklopu europskih financija, koji je jedan od kamena pomutnje među članicama i čije smanjenje traži ponajprije Francuska.

Pitanje proračuna bit će jedno od najtežih na summitu EU 15. i 16. prosinca u Bruxellesu i u slučaju da oko njega ne bude postignut dogovor, Blair se izlaže opasnosti da britanski mandat na čelu unije bude proglašen neuspješnim.

MADRID

Baskijska separatistička organizacija ETA zatražila je, u priopćenju objavljenom u četvrtak navečer, da se u pregovore između nje i vlade u Madridu uključe međunarodni posrednici.

ETA je svoj poziv posebice usmjerila prema europskim institucijama za koje vjeruje da bi mogle pomoći u pokretanju pregovora sa Madridom. U priopćenju se naglašava spremnost za ulazak u pregovore ali se ne spominje nikakva obustava aktivnosti i primirje.

Španjolska vlada ranije je naglasila da ETA mora prekinuti terorističke akcije prije početka bilo kakvih pregovora. ETA tvrdi da je već napravila ustupak time što je početkom godine objavila da neće napadati izabrane dužnosnike.

SANTIAGO

Čileanski sudac Victor Montiglio u četvrtak je naredio uhićenje i kućni pritvor bivšeg diktatora Augusta Pinocheta za zločine počinjene tijekom operacije Colombo, u kojoj je 1975. nestalo 119 njegovih političkih protivnika, doznaje se iz sudskih izvora.

To je već drugi sudski nalog za uhićenje izdan u posljednja 24 sata protiv umirovljenog generala, nakon što je u srijedu sudac Carlos Cerda protiv njega podigao optužnicu za poreznu prijevaru.

Tako će Pinochet 90. rođendan u petak proslaviti u statusu uhićenika, bez mogućnosti izlaska iz stana u Santiagu.

Cerda je u srijedu odlučio podići optužnicu i odrediti Pinochetu kućni pritvor zbog novčanih malverzacija u svezi s tajnim bankovnim računima u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙