FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skuplja nafta i pad povjerenja potrošača pogodili američke burze

NEW YORK, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicau utorak su oslabile pritisnute skokom cijena nafte, padom povjerenjaameričkih potrošača te upozorenjem o nižoj dobiti iz nekolikoameričkih kompanija, uključujući Texas Instruments.
NEW YORK, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su oslabile pritisnute skokom cijena nafte, padom povjerenja američkih potrošača te upozorenjem o nižoj dobiti iz nekoliko američkih kompanija, uključujući Texas Instruments.

Njujorški Dow Jones oslabio je blagih 0,07 posto, na 10.378 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 0,3 posto, na 2.109 bodova.

Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je za više od dva dolara, na 62,44 dolara, uslijed hladnog vremena u nekim dijelovima SAD-a koje je potaknulo zabrinutosti oko moguće ranije zime i njezinih učinaka na energetsku potražnju.

Pad indeksa povjerenja potrošača u SAD-u, koji se smatra barometrom potrošnje kućanstava, korigirao je cijene dionica maloprodajnih kompanija, poput Wal-Marta. U prosjeku su cijene njihovih dionica oslabile 1,7 posto. Indeks povjerenja smanjen je u listopadu na 85 indeksnih bodova, nakon rujanskih 87,5.

"Temeljem izvedbe koju su imale dionice maloprodajnih tvrtki i nastavljenog pada povjerenja potrošača, ne očekujemo uspješnu priču o božićnoj povećanoj potrošnji", rekao je Barry Hyman, strateg pri Ehrenkrantz, King, Nussbaumu.

Među većim gubitnicama bila je i dionica proizvođača čipova Texas Instrumenta, koja se spustila za gotovo osam posto. Iako je ta kompanija izvijestila o porastu dobiti u trećem tromjesečju, najavila je pad prodaje u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Od lošijih izvedbi još se ističu sektori zrakoplovne i vojne industrije, te proizvođači računala i farmaceutskih kompanija.

Nakon službenog zatvaranja trgovanja, Internet kompanija Amazon.com dodatno je pogoršala raspoloženje ulagača, izvijestivši o nižoj tromjesečnoj dobiti i upozorivši na pad prodaje u ovom razdoblju. Njezina dionica potonula je 7,8 posto u elektroničkoj trgovini.

Na europskim burzama cijene dionice spustile su se uslijed pogoršanog raspoloženja američkih potrošača te zabrinutosti ulagača oko novih korporativnih tromjesečnih poslovnih rezultata. Londonski Ftse indeks spustio se 0,5 posto, na 5.182 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,6 posto, na 4.873 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙