FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke burze pogođene glasinama o stečaju General Motorsa

NEW YORK, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Veći od očekivanja padnarudžbi trajnih dobara te glasine o mogućem stečaju General Motorsa učetvrtak su ponovno pritisnuli američke burzovne indekse, koji subilježili gubitke treći dan uzastopno.
NEW YORK, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Veći od očekivanja pad narudžbi trajnih dobara te glasine o mogućem stečaju General Motorsa u četvrtak su ponovno pritisnuli američke burzovne indekse, koji su bilježili gubitke treći dan uzastopno.

Njujorški Dow Jones indeks spustio je 1,1 posto, na 10.229 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,7 posto, na 2.064 boda.

Najveća gubitnica bila je dionica američkog proizvođača vozila General Motorsa (GM) koja je potonula 6,8 posto, nakon što je kompanija objavila da je primila subpoenu od Komisije za vrijednosne papire (SEC) u vezi istrage njezinih računovodstvenih praksi. Ta vijest oštro je spustila i cijene GM-ovih obveznica.

Glasnogovornik kompanije zanijekao je da se razmatra stečaj kompanije. "GM je značajna kompanija u SAD-u, i ako podnese zahtjev za pokretanje stečaja, to naprosto neće biti dobar signal za tržište", rekao je Tim Heekin, direktor trgovanja pri Thomas Weisel Partnersu.

Slabost dionica proizvođača čipova, povezan sa zabrinutostima oko američkog gospodarstva i potrošnjom koja se očekuje u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju, posebice uoči Božića, najviše su doprinijeli spuštanju vrijednosti Nasdaq indeksa. U prosjeku je cijena njihovih dionica potonula 2,7 posto.

Od većih gubitnika još se ističe dionica softverskog diva Microsofta, koja je potonula 2,3 posto, nakon što je kompanija izvijestila o poslovnim rezultatima u trećem ovogodišnjem tromjesečju neznatno ispod očekivanja Wall Streeta.

Cijene europskih dionica završile su u četvrtak poslovanje na najnižim razinama u zadnja dva mjeseca, pogođene snižavanjem procjena poslovnih rezultata Alcatela i France Telecoma. Londonski Ftse indeks spustio se 0,9 posto, na 5.182 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 1,9 posto, na 4.806 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙