FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski sektor potaknuo jačanje europskih dionica

LONDON,FRANKFURT, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su porasle, predvođene onima rudarskih kompanijakoje su dobivale na vrijednosti uslijed i dalje snažnih cijenakovina.
LONDON,FRANKFURT, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su porasle, predvođene onima rudarskih kompanija koje su dobivale na vrijednosti uslijed i dalje snažnih cijena kovina.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,95 posto, na 5.231 bod. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,6 posto, dosegnuvši 4.902 bodova.

Izvješća o dobiti DaimlerChryslera koja su nadmašila procjene analitičara dala su dodatni poticaj tržištima koja su bila slaba i oprezna posljednjih dana nakon razočaravajućih poslovnih izvješća i prognoza iz kompanija, poput naftnog proizvođača British Petroleuma.

No BP je vratio izgubljeno, ojačavši 2,7 posto, te se pridružio vodećim dobitnicima Anglo Americanu i Daimleru, budući mu je pomoglo održavanje cijena nafte na oko 62 dolara po barelu te vijest da su Merrill Lynch i Citigroup podigli investicijski rejting njegovim dionicama. Na dobitku su bile i dionice Royal Dutch Shella od 2,5 posto te Totalove, nekih 2,3 posto.

"Naftni divovi BP i Royal Dutch Shell pružili su danas dodatni poticaj nakon oštrog rasta cijena nafte. Rudarske dionice poput Anglo Americana i BHP Billitona dale su također poticaj slijedeći snažnu izvedbu na tržištima u Australiji", kazao je trgovac iz CMC Marketsa James Hughes.

Dionice Anglo Americana skočile su 5,2 posto na najvišu razinu u zadnja dva tjedna nakon što je proizvođač objavio da će sredstva vratiti ulagačima te da će provesti restrukturiranje. Ojačale su i dionice drugih pripadnika sektora ruda, BHP Billitona i Rio Tinta.

DaimlerChryslerove su dionice dobile na vrijednosti nekih 2,5 posto nakon što je tvrtka lako nadmašila procjene analitičara o njegovoj operativnoj dobiti u trećem tromjesečju, kojoj je pomogao snažan oporavak u njegovoj ključnoj Mercedes grupi.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,86 posto, dosegnuvši 13.395 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙