FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: braniteljske udruge o primjedbama na provedbu Zakona o braniteljima

OSIJEK,23. studenog(Hina) - Braniteljske udruge nisu zadovoljne brzinomusklađivanja mirovina po odrebama novoga Zakona o pravima hrvatskihbranitelja, velikim brojem nezaposlenih branitelja te neriješenimstatusom nekih svojih članova, poput malodobnih dragovoljaca i ratnihizvjestitelja, neke su od primjedaba koje su predstavnici udruga naokruglom stolu u Osijeku uputile predstavnicima Ministarstva obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
OSIJEK,23. studenog(Hina) - Braniteljske udruge nisu zadovoljne brzinom usklađivanja mirovina po odrebama novoga Zakona o pravima hrvatskih branitelja, velikim brojem nezaposlenih branitelja te neriješenim statusom nekih svojih članova, poput malodobnih dragovoljaca i ratnih izvjestitelja, neke su od primjedaba koje su predstavnici udruga na okruglom stolu u Osijeku uputile predstavnicima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Podsjetivši kako je novi zakon stupio na snagu 1. siječnja ove godine, pomoćnik ministrice za pravne poslove Tomo Bogović rekao je kako je rok za usklađivanje mirovina tri godine od stupanja na snagu toga zakona te da je u državnom proračunu za 2006. u tu svrhu osigurano oko 1,40 milijuna kuna.

Predstavnici braniteljskih udruga izrazili su nezadovoljstvo nezaposlenošću braniteljske populacije, ističući da je nezaposlenih branitelja u Hrvatskoj oko 36 tisuća, kao i 1996. godine, te su pozvali Ministarstvo da riješi pitanje prava osoba koje su 1991. i 1992. kao malodobnici sudjelovali u Domovinskome ratu.

Zatraženo je i da se ratnim izvjestiteljima riješi status branitelja, a predstavnica Zbora ratnih izvjestitelja novinarka "Glasa Slavonija" Ana Diklić najavila je kako će se ti izvjestitelji pismeno obratiti Ministarstvu zbog, kako drži, diskriminirajućeg zakona, po kojemu obitelji poginulih i ranjenih izvjestitelja ostvaruju određena prava, ali to ne vrijedi i za preživjele izvjestitelje.

Bogović je rekao kako osobe, koje nisu bile pripadnici oružanih snaga, mogu ostvariti pravo na status hrvatskog branitelja ako su po nalogu nadležnog tijela sudjelovale u obrani suvereniteta RH, ali ni nakon opetovanih upita nije precizno odgovorio koje je tijelo nadležno za pitanje djelovanja ratnih izvjestitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙