FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor: prolazna ocjena zakonskom prijedlogu o lovstvu

ZAGREB,14. studenoga(Hina) - Saborski Odbor za poljoprivredu išumarstvo podržao je danas konačan tekst zakona o lovstvu, no zbogniza primjedbi zatražio je od Vlade, odnosno resornog ministarstva, daga doradi do plenarne saborske rasprave.
ZAGREB,14. studenoga(Hina) - Saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo podržao je danas konačan tekst zakona o lovstvu, no zbog niza primjedbi zatražio je od Vlade, odnosno resornog ministarstva, da ga doradi do plenarne saborske rasprave.

Đuro Dečak iz Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) upozorava na rješenje po kojemu bi se lovački ispiti, osim kod HLS-a polagali i kod drugih pravnih osoba s ovlašću Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Država mora voditi računa tko registrira lovce, pogotovo ako mogu nositi oružje, kaže Dečak i podsjeća da su se do '98 lovački ispiti polagali samo pred HLS.

Nije red sve zaustaviti i dati nekome monopol, odgovara Robert Laginja iz Ministarstva poljoprivrede i dodaje da su proteklih godina stasale i privatne škole za polaganje lovačkih ispita.

Ministarstvo će, pojašnjava, propisati uvjete kojih će se svi morati držati, a glavnina ispita i dalje će se polagati pred HLS.

Članove Odbora zanimalo je i zašto se u brdsko-planinskim mjestima kani dopustiti lov 200 metara od naselja, kad se do sada tražila udaljenost od 300 metara, što je s ustanovljavanjem lovišta u voćnjacima većim od sto hekatra itd.

Odbor je podržao i konačan tekst zakona o šumama koji predviđa da šumski doprinos u visini pet, odnosno 3,5 posto prodajne cijene plaćaju sve pravne osobe koje prodaju šumski sortiment.

Doprinos bi se po višoj stopi plaćao u brdskim i područjima posebne državne skrbi, a po nižoj u ostalim dijelovima države, uplaćivao bi se na poseban račun lokalne jedinice u kojoj se šuma sječe i koristio isključivo za financiranje komunalne infrastrukture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙