FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Stazić prozvao Đapića za prepisivanje magisterija

ZAGREB, 16. studenoga (Hina) - SDP-ov zastupnik Nenad Stazić danas jeu saborskoj raspravi o novom Zakonu o sudovima pozvao na jači nadzorjavnosti nad radom sudova, kako se, kaže, ne bi ponavljali slučajevipoput onog kada je čelnik HSP-a Anto Đapić oslobođen optužbi zaprepisivanje magisterija jer je postupak pao u zastaru.
ZAGREB, 16. studenoga (Hina) - SDP-ov zastupnik Nenad Stazić danas je u saborskoj raspravi o novom Zakonu o sudovima pozvao na jači nadzor javnosti nad radom sudova, kako se, kaže, ne bi ponavljali slučajevi poput onog kada je čelnik HSP-a Anto Đapić oslobođen optužbi za prepisivanje magisterija jer je postupak pao u zastaru.

"Nisam zlurad kada sam spominjao neke slučajeve u sudskoj praksi, kada sam aludirao na Đapića kojemu se sudilo zbog prepisivanja magisterija, a sucu je trebalo četiri godine da donese presudu, oslobađajuću, tek nekoliko dana prije nego je nastupila apsolutna zastara", rekao je Stazić.

Iako je viši sud tu presudu poništio, dodaje Stazić, zbog zastare nije bilo ponavljanja suđenja.

"To je čisto pogodovanje stranci od strane suda", ocijenio je, opetujući svoj zahtjev iz sinoćnje rasprave o potrebi jačanja uloge javnosti u analizi sudske prakse, a kako se, kaže, ne bi ponavljali slučajevi poput Đapićevog.

Stazićev istup naljutio je 'pravaša' Peru Kovačevića, koji je bivšu koalicijsku vlast prozvao da ništa nije napravila kako bi poboljšala stanje u pravosuđu. "Samo ste vodili političke sporove", poručio je Staziću.

Sabor je, inače, nastavio sinoć započetu raspravu o prijedlogu novoga Zakona o sudovima, o kojemu su zastupnici HDZ-a i SDP-a u pojedinačnoj raspravi iznijeli različita mišljenja.

HDZ-ovci su redom hvalili zakonski prijedlog Vlade, posebno odredbe o uvođenju instituta prava na razumno suđenje te prebacivanju predmeta s opterećenih na manje 'zatrpane' sudove.

Ipak, i oni su imali neke primjedbe - Dražen Bošnjaković i Ana Lovrin drže da odredba po kojoj građani nezadovoljni presudama koje se razlikuju od utemeljene sudske prakse mogu Vrhovnom sudu uputiti zahtjev za ujednačavanje sudske prakse.

Smatraju da takav zahtjev neće donijeti nikakve koristi u njihovom slučaju jer se pravomoćne odluke neće mijenjati, već će to, eventualno, vrijediti tek za neke buduće predmete.

SDP-ovci su, pak, zakon ocijenili političkim, bez ikakvih konkretnih mjera koje bi podigle učinkovitost pravosuđa.

"Tek kada sudstvo počnemo gledati vanstranački, kada se usuglasimo koji su stvarni uzroci stanja u pravosuđu, možemo očekivati kvalitetne pomake", rekao je Josip Leko (SDP).

Zauzeo se za osnivanje specijaliziranih sudova, posebno za radno-pravne sporove, koji bi rasteretili sudove takvih predmeta.

Gordana Sobol (SDP) pita na temelju kojega bi se zakona osnivali takvi sudovi, budući da predloženi tek predviđa takvu mogućnost. Prozvala je Vladu da, iako bi se s početkom iduće godine na sudovima trebali osnovati obiteljski odjeli, suci za takav rad uopće nisu pripremljeni i educirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙