FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica hrvatskih sindikata javnih službi: proračun za 2006. nije razvojan

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnihslužbi ocijenila je danas da predloženi proračun za 2006. godinu nijerazvojan niti socijalan već služi očuvanju postojećih
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnih službi ocijenila je danas da predloženi proračun za 2006. godinu nije razvojan niti socijalan već služi očuvanju postojećih

odnosa političkih snaga.

Proračunsko povećanje sredstava za znanost i cjelokupno obrazovanje u prosjeku iznosi 6,6, posto u odnosu na ovogodišnji rebalans proračuna, dok je predviđeni nominalni rast BDP-a 7,4 posto. To znači da udio za znanost i obrazovanje u BDP-u znatno pada, umjesto da raste, kako zahtijevaju smjernice Europske unije, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare dopredsjednik Matice Vilim Ribić.

Napominje kako je u Hrvatskoj konsenzusom prihvaćeno da su znanost i obrazovanje pokretači razvoja društva pa se pita zašto proračunska izdvajanja ne pokazuju takvo političko opredjeljenje.

Prosječno izdvajanje iz javnih sredstava za znanost i obrazovanje u zemljama Europske unije je 6,18 posto udjela BDP-a, a u Hrvastkoj 4,52 posto.

Ako u iduće tri godine želimo sustići prosjek EU trebali bismo već u 2006. godini povećati sredstva iz proračuna i to za znanost i visoko obrazovanje 708 milijuna kuna, a za osnovno i srednje obrazovanje 1,2 milijarde kuna, izračunali su u sindikatu.

Umjesto da se gospodarstvo rastereti smanjivanjem poreza kako bi moglo ulagati u javne službe i razvoj, kod nas se osigurava socijalni mir subvencijama u brodogradilištima, poljoprivredi ili željeznici, ističe Ribić.

Podsjeća i da su u zadnje tri godine proračunska izdvajanja za invalidske i obiteljske mirovine branitelja porasla za čak 65,8 posto, dok su u isto vrijeme ostale mirovine rasle samo 2,5 posto.

"S ovakvim odnosima u proračunu Hrvatska nema razvoja", zaključuje Ribić.

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća koju su sindikalni predstavnici napustili zbog kašnjenja predstavnika Vlade.

"Kašnjenje je samo povod, a pravi je uzrok to što sindikalne predstavnike GSV-a u šest mjeseci nitko nije upitao za primjedbe na proračun, iako je još u lipnju dogovoreno da će aktivno sudjelovati u izradi proračuna", kaže Ribić.

Dodaje kako o premijeru Sanaderu imaju visoko mišljenje, ali dio njegovih suradnika u GSV-u nije dorastao zadatku i očekuju da premijer poduzme korake u vezi s tim.

Dodao je kako je jučer dogovoreno da će sindikati tijekom tjedna Vladi dostaviti primjedbe na proračun, a o razlozima prihvaćanja ili odbijanja pojedinih prijedloga Vlada će ih izvijestiti na idućoj sjednici GSV-a, u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙