FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor o izmjenama Zakona o udžbenicima

ZAGREB,14. studenoga 2005.(Hina) - Članovi Odbora za ravnopravnostspolova Hrvatskog sabora zauzeli su se danas da se u predloženeizmjene Zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole vrati odredbapo kojoj udžbenici moraju poštovati Ustavom zajamčena ljudska imanjinska prava te ravnopravnost spolova.
ZAGREB,14. studenoga 2005.(Hina) - Članovi Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora zauzeli su se danas da se u predložene izmjene Zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole vrati odredba po kojoj udžbenici moraju poštovati Ustavom zajamčena ljudska i manjinska prava te ravnopravnost spolova.

Iako Odbor danas nije glasovao o predloženu tekstu, jer nije bilo kvoruma, nazočni članovi u raspravi su poduprli mišljenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač-Koritnik o tome tekstu.

Pravobraniteljica je, naime, upozorila da Vladin prijedlog ne sadrži prijašnje rješenje po kojem se udžbenik ne može odobriti ako nije primjeren zaštiti ljudskih i manjinskih prava, te ravnopravnosti spolova.

Lukač-Koritnik drži da ta odredba nije izostavljena slučajno te da se ustavna prava ne će poštovati ni u podzakonskim aktima, ne budu li navedena u zakonu.

Predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa objasnio je da su pravnici Ministarstva procijenili da zakonom ne treba posebno propisivati poštivanje Ustava, budući da se to podrazumijeva. Najavio je, ipak, da će Ministarstvo tu odredbu vratiti u zakon, ako to zatraži Odbor.

Članovi Odbora pozdravili su i prijedlog izmjena Kaznenog zakona, kojim se, među ostalim, povisuju najniže kazne za silovanje te spolne odnose s nemoćnim osobama i djecom, uz primjedbu predsjednice Gordane Sobol (SDP) da joj je nejasno zašto suci za tako teška kažnjiva djela najčešće izriču najmanju, a rijetko se odlučuju za najveću zakonom propisanu kaznu.

O točkama o kojima je danas završila rasprava Odbor će glasovati sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙