FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Nadbiskupski duhovni stol podržava izgradnju crkve u Travnom

ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Nadbiskupski duhovni stolZagrebačke nadbiskupije podržava izgradnju crkve i pastoralnog centrau naselju Travno koji će obogatiti vjerski i kulturni život togadijela Novoga Zagreba, priopćio je danas Josip Oslić, biskupski vikarza grad Zagreb.
ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije podržava izgradnju crkve i pastoralnog centra u naselju Travno koji će obogatiti vjerski i kulturni život toga dijela Novoga Zagreba, priopćio je danas Josip Oslić, biskupski vikar za grad Zagreb.

Po njegovim riječima župa sv. Luke u novozagrebačkom naselju Travno, nakon 30 godina od osnutka, dobit će crkvu i time će konačno biti ispravljena nepravda prema toj vjerničkoj zajednici koja je svoja liturgijska slavlja i druge pastoralne aktivnosti do sada obavljala u adaptiranom stanu i garaži.

"Komunističke vlasti onemogućivale su gradnju crkve. U to vrijeme nitko od mjerodavnih državnih i 'kvartovskih' institucija nije pokazivao ni osjetljivost, a kamoli solidarnost s većinom tada obespravljenih građana - vjernika kojima je time bilo uskraćeno temeljno ljudsko pravo na ispovijedanje vjere", napominje biskupski vikar. Dodaje kako se to očitovalo i u planiranju izgradnje novih naselja, pa tako i Travnoga, gdje nije bilo predviđenih lokacija za vjerske objekte.

Generalnim urbanističkim planom grada Zagreba, od 11. srpnja 2003., određena je lokacija za gradnju crkve na rubu središnjega parka u Travnom. Tijekom javne rasprave o GUP-u, kao i od njegova donošenja do danas, kako se navodi u priopćenju za javnost, nije bilo gotovo nikakvih primjedaba te stoga čude neke naknadne primjedbe koje se pojavljuju u posljednje vrijeme.

"Crkva ne podržava i odbacuje sve provokacije i prijetnje s bilo koje strane dolazile i kakve vrste bile, već trajno stoji uz čovjeka i brani njegovo dostojanstvo i slobodu. S druge strane odbacujemo i sva podmetanja i širenje neistina koje se povezuju s izgradnjom crkvenog objekta na planiranoj lokaciji", ističe u priopćenju Josip Oslić, biskupski vikar za grad Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙