FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: zastupnički klubovi podijeljeni oko potpore novom zakonu o sudovima

ZAGREB,15. studenoga(Hina) - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saborupodijelili su se večeras oko potpore prijedlogu novoga Zakona osudovima - HDZ i HNS, koji ima niz primjedbi, podržavaju zakon, SDP muse protivi, dok SDSS potporu svoga kluba uvjetuje uvrštavanjem u zakonodredbi o obvezi proporcionalnog učešća sudaca iz redova nacionalnihmanjina.
ZAGREB,15. studenoga(Hina) - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru podijelili su se večeras oko potpore prijedlogu novoga Zakona o sudovima - HDZ i HNS, koji ima niz primjedbi, podržavaju zakon, SDP mu se protivi, dok SDSS potporu svoga kluba uvjetuje uvrštavanjem u zakon odredbi o obvezi proporcionalnog učešća sudaca iz redova nacionalnih manjina.

Vlada novim zakonom, među ostalim, predlaže osnivanje pravosudne inspekcije koja bi trebala nadzirati sudsku i pravosudnu upravu te osiguravati neometan rad sudova.

Svi suci, po predloženom, moraju podastrijeti podatke o svojoj imovini, morali bi se stalno profesionalno educirati, a njihov bi se rad ocjenjivao tajnim glasovanjem na matičnom sudu.

U cilju otvaranja sudova prema javnosti predlaže se ustrojavanje glasnogovornika na sudovima, otvara se mogućnost osnivanja posebnih, specijaliziranih sudova za određena područja, dok se zabranjuje svaki pokušaj utjecaja na sudske odluke.

Uveo bi se institut prava na suđenje u razumnom roku na način da bi se građani, nezadovoljni dugotrajnošću sudskog postupka, mogli žaliti neposredno višem sudu, sve do Vrhovnog suda, koji bi tada požurivao postupak.

Od četiri kluba koji su sudjelovali u raspravi, jedini se zakonu usprotivio SDP-ov, ocjenjujući ga neambicioznim jer, kako je rekla Ingrid Antičević Marinović, ne rješava ključne probleme u sudstvu.

SDP-ova zastupnica smatra da će uvođenje instituta razumnog roka samo povećati broj zaostalih predmeta po sudovima i zatrpati ih, dok predloženom uvođenju pravosudne inspekcije zamjera to što, kako kaže, nisu razrađeni objektivni kriteriji po kojima bi djelovala.

Nikola Vuljanić najavio je potporu HNS-a predloženom zakonu, ali i iznio niz primjedbi. Jedna od njih tiče se odredbi o zabrani utjecaja na sudske odluke, jer smatra da se zakonom mora točno propisati tko i kada može komentirati sudske odluke, što, ističe, nema veze s utjecajem na presude.

"Treba komentirati ono što smatramo lošim i nakaradnim, pa makar to bile i sudske odluke", kazao je Vuljanić.

Nenad Stazić (SDP) smatra da Vlada time želi ograničiti medijsko izvještavanje o sudskim postupcima, da sudske postupke želi držati dalje od javnosti, što smatra lošim za javnost i medijske slobode.

"Suci moraju suditi nepristrano, bez obzira na medijske napise. Ako su toliko ovisni o onome što piše u novinama, kao osobe nisu sposobni biti suci", smatra Stazić.

Emil Tomljanović (HDZ) uzvraća mu da namjera nije ograničiti medije u izvještavanju, već spriječiti utjecaj na sudske odluke i tako osigurati neovisnost sudbene vlasti.

Ratko Gajica je potporu SDSS-ova kluba predloženom zakonu uvjetovao uvrštavanjem u zakon odredbi iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o obvezi proporcionalnog učešća manjinskih predstavnika u sudovima.

Sabor će raspravu o prijedlogu novoga zakona o sudovima nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙