FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komisija odbacila projekt Družba Adria

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Komisija za procjenu utjecaja naokoliš projekta "Družba Adria" odbacila je večeras, nakon cjelodnevnogzasjedanja, studiju utjecaja toga projekta na okoliš kao necjelovitu inedovoljno stručno utemeljenu te ocijenila da zbog toga ne može bitiupućena na javnu raspravu.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Komisija za procjenu utjecaja na okoliš projekta "Družba Adria" odbacila je večeras, nakon cjelodnevnog zasjedanja, studiju utjecaja toga projekta na okoliš kao necjelovitu i nedovoljno stručno utemeljenu te ocijenila da zbog toga ne može biti upućena na javnu raspravu.

Članovi Komisije većinom su glasova predložili uskratu odobrenja za zahvat i takvo će mišljenje uputiti Ministarstvu zaštite okoliša koje se o tome može očitovati u roku od mjesec dana.

Predstavnici JANAF-a su pak smatrali da je u studiji bilo dovoljno elemenata da bi se moglo raspravljati o projektu Družba Adria.

Predsjednik Komisije Nenad Mikulić rekao je novinarima večeras nakon sjednice da su članovi Komisije tijekom godine dana radili odgovorno i stručno, ali da izrađivači studije nisu pokazali dovoljno fleksibilnosti da odgovore na sve njihove primjedbe.

Izrazio je nezadovoljstvo što studija ne ide na javnu raspravu, jer je tako, rekao je, javnost uskraćena za dobar dio odgovora na pitanja koja se javljaju vezano uz promet brodova i tankera na Jadranu.

Predstavnica JANAF-a Jasna Daničić je izrazila žaljenje zbog današnje odluke većine članova Komisije i ocijenila da je u studiji bilo dovoljno elemenata da bi se moglo raspravljati o projektu Družba Adria. S tim u vezi najavila je i mogućnost upravnog spora.

Članovi Komisije u današnjoj su raspravi iznijeli niz propusta i neka pitanja na koja ni treća verzija studije nije odgovorila.

Većina članova Komisije složili su se da je studija trebala bar pokušati odrediti ukupni trošak mjera zaštite okoliša kao i utjecaj projekta Družbe Adria na ribarstvo i turizam na cijelom području Jadrana.

Ustvrdili su da nisu dovoljno obrađeni podaci o zonama sanitarne zaštite vode za piće, da nije napravljena simulacija akcidenata te da nisu predviđeni najgori mogući scenariji utjecaja na okoliš.

Čule su se i primjedbe da mjere zaštite zraka nisu zadovoljavajuće, a članovi Komisije bili su nezadovoljni i nekim odgovorima na pitanja o balastnim vodama.

Voditelj izrade studije Darko Mayer je rekao da bi bilo neobjektivno unošenje u studiju procjena o mogućim havarijama, jer bi se u javnosti stvorila percepcija da su samo JANAF-ovi tankeri opasniji za plovidbu Jadranom od njih 650 koji godišnje uplove u Jadran.

Iz JANAF-a su također upozorili da su se tijekom dopune studije mijenjali propisi i zakoni.

Sjednici, koja je bila otvorena za javnost, prisustvovali su i predstavnici ekoloških udruga, koje su izrazile zadovoljstvo odlukom Komisije.

"Ovi nije konačna pobjeda. Konačna pobjeda će biti kad hrvatska Vlada objasni mađarskoj Vladi da izlazi iz projekta Družba Adria", rekao je Vedran Piršić iz udruge Eko Kvarner.

Komisija za procjenu utjecaja na okoliš projekta Družba Adria nije danas radila u punom sastavu, jer joj je nedostajala trećina članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙