FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rektori sveučilišta nezadovoljni proračunom

ZADAR , 22. studenog 2005. (Hina) - Na prvoj sjednici Rektorskog zborau ovoj akademskoj godini, na kojoj su bili rektori hrvatskihsveučilišta, predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola te državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr.Slobodan Uzelac istaknuo je nezadovoljstvo proračunskim prihodima zavisoko obrazovanje.
ZADAR , 22. studenog 2005. (Hina) - Na prvoj sjednici Rektorskog zbora u ovoj akademskoj godini, na kojoj su bili rektori hrvatskih sveučilišta, predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola te državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr. Slobodan Uzelac istaknuo je nezadovoljstvo proračunskim prihodima za visoko obrazovanje.

Nakon sjednice predsjednik Rektorskog zbora dr. Damir Magaš i državni tajnik dr. Slobodan Uzelac održali su konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli da se očekivalo povećanje barem deset posto sredstava za visoko obrazovanje. Predloženo je povećanje od šest do sedam posto, a poželjno bi bilo oko 15 posto, rekao je predsjednik Rektorskog zbora dr. Damir Magaš.

Po riječima dr. Magaša, Rektorski zbor je dao potporu najmlađim sveučilištima - u Zadru i Dubrovniku za rješavanje pitanja nekretnina, odnosno da se s tim u vezi bolnički kompleks u Dubrovniku, te hotel Iž u Zadru dodijele na uporabu tim sveučilištima.

Rektorski zbor zatražit će od Vlade da te objekte dodijeli za potrebe visokoga obrazovanja u tim gradovima.

Državni tajnik dr. Slobodan Uzelac govorio je o prilagodbama hrvatskog visokog obrazovanja Bolonjskom procesu. Obrazovni sustav razvijamo u smjeru koji će ga uključiti u europski i na tom smo području već poodmakli, iako stanje nije podjednako na svim sveučilištima, rekao je Uzelac.

Opći smjer je jasan - želimo europske doktorske studije utemeljene na znanstveno-istraživačkim projektima. Ne samo da nema odustajanja od Bolonjskog modela, nego ćemo i promjenama Zakona o visokom obrazovanju osigurati "vjetar u leđa" primjeni Bolonjskog modela, rekao je Uzelac.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je jedan od većih problema primjene Bolonjskog modela nedostatak kadrova, posebice kada je riječ o novim programima.

Računamo na znanstvenike zaposlene na institutima, te bolju suradnju pojedinih sveučilišta. Ministarstvo je u proračunu već prošle godine osiguralo sredstva za 400 profesora, a isto toliko i u novom proračunu, rekao je državni tajnik Slobodan Uzelac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙