FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U sklopu australske turneje "Lira" nastupila i u Canberri

ZAGREB/CANBERRA, 31. listopada 2005. (Hina) - Mješoviti pjevački zbor""Lira" nastupio je u nedjelju u sklopu svoje australske turneje i naproslavi 10. obljetnice otvorenja hrvatskoga veleposlanstva u Canberrina kojoj je bila i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskihintegracija Kolinda Grabar Kitarović.
ZAGREB/CANBERRA, 31. listopada 2005. (Hina) - Mješoviti pjevački zbor ""Lira" nastupio je u nedjelju u sklopu svoje australske turneje i na proslavi 10. obljetnice otvorenja hrvatskoga veleposlanstva u Canberri na kojoj je bila i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

U priopćenju voditelja "Lire" Mihaela Montilja stoji da je koncert u Canberri bio i kruna njihove australske turneje koja je počela 25. listopada i trajat će do 5. studenoga. Montiljo je podsjetio da je turneja organizirana kao dio programa obilježavanja pola stoljeća djelovanja "Lire" i skrbi toga zbora za židovsku i hrvatsku glazbenu baštinu. Turneju "Lire" po Australiji poduprli su i Ministarstvo kulture te zagrebačko Gradsko poglavarstvo.

"Lira" je do sada već održala tri koncerta u Melbourneu i to u sinagogi Elwood Thalmud Torah , Hrvatskome katoličkom centru "Sveti Leopold Mandić" te u Hrvatskoj evangeličkoj crkvi. Na tim je koncertima "Lira" pod ravnanjem maestra Roberta Homena izvela židovske duhovne i folklorne skladbe te hrvatske folklorne napjeve u obradi maestra Emila Cossetta.

Kako se ističe u priopćenju, za dosadašnje je nastupe "Lira" dobila dobre kritike u australskim medijima, a publika ih je nagradila velikim pljeskom.

Nastup u Canberri na proslavi desete godišnjice otvaranja hrvatskoga veleposlanstva u Australiji Montiljo smatra središnjim događajem cijele turneje i podsjeća da je to veleposlanstvo izgrađeno novcima australskih Hrvata.

Najavio je da će "Lira" održati još dva koncerta u Sydneyu gdje će nastupiti u Hrvatskome klubu "Punchbowl" te u Židovskome klubu "Hakoa".

Pjevački zbor "Lira" osnovala je 1954. Židovska općina Zagreb kako bi se, nakon holokausta, sačuvale židovske zborske pjesme (sinagogalne, jidiš, sefardske romance i izraelski folklorni napjevi).

Zbor je dobio ime "Židovski pjevački zbor" (tada se zvao Jevrejski pjevački zbor), Montiljo je izabran za prvoga predsjednika, a za umjetničkoga voditelja maestro Emil Cossetto

"Lira" je do sada snimila 18 LP ploča, kaseta, video-kaseta i CD-a u zemlji i inozemstvu, a sudjelovala je i na brojnim međunarodnim festivalima i natjecanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙