FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski veleposlanik u BiH: BiH ne može u EU s ovim ustavom

BANJA LUKA, , 23. listopada 2005. (Hina) - Veleposlanik VelikeBritanije u BiH Matthew Rycroft rekao je u razgovoru za nedjeljneNezavisne novine da je promjena Ustava BiH nužan uvjet za prelazak ovezemlje u sljedeću fazu europskih integracija.
BANJA LUKA, , 23. listopada 2005. (Hina) - Veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft rekao je u razgovoru za nedjeljne Nezavisne novine da je promjena Ustava BiH nužan uvjet za prelazak ove zemlje u sljedeću fazu europskih integracija.

"Ne mogu zamisliti BiH sa sadašnjim ustavom kao članicu EU. Sam proces približavanja EU promijenit će načine na koje ova zemlja funkcionira. Recimo, zemlja koja ima visokog predstavnika s bonskim ovlastima ne može postati članica EU. Osobno mislim da je nemoguće da država sa slabim centralnim državnim aparatom bude članica EU. Ustavne promjene o kojima se govori imaju smisla i pozitivne su. Recimo, ideje jednog predsjednika, jakog premijera i jakog parlamenta pomoći će BiH na njezinu putu prema EU", rekao je Rycroft i dodao da ovo mišljenje, osim Velike Britanije i SAD, dijeli "cijela međunarodna zajednica".

Britanski veleposlanik u budućim promjenama ustava BiH ne vidi mogućnost ukidanja postojećih, odnosno stvaranje trećeg entiteta, ali misli da promjene Ustava BiH moraju biti posljedica konsenzusa.

"Ne vidim da postoji konsenzus za ukidanje entiteta, ali ne vidim ni konsenzus za formiranje trećeg entiteta. Mislim da je važno podvući da cijeli proces moraju voditi domaći lideri, a ne međunarodna zajednica. To bi bio dobar model za budućnost, ali i znak za međunarodnu zajednicu da smanji svoj utjecaj", rekao je britanski veleposlanik u BiH Matthew Rycroft.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙