FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljanje CARDS projekta Institucionalno jačanje Državnog zavoda za zaštitu prirode

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Projekt CARDS Institucionalnojačanje Državnog zavoda za zaštitu prirode, koji financira Europskaunija u iznosu od 497 tisuća eura, predstavljen je danas javnosti, anjegov cilj je poboljšanje očuvanja prirode u Hrvatskoj krozorganizaciju sustavne inventarizacije i praćenja (monitoring) biološkeraznolikosti te odgovarajuće planiranje upravljanja zaštićenimpodručjima.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Projekt CARDS Institucionalno jačanje Državnog zavoda za zaštitu prirode, koji financira Europska unija u iznosu od 497 tisuća eura, predstavljen je danas javnosti, a njegov cilj je poboljšanje očuvanja prirode u Hrvatskoj kroz organizaciju sustavne inventarizacije i praćenja (monitoring) biološke raznolikosti te odgovarajuće planiranje upravljanja zaštićenim područjima.

Predstavljajući taj projekt EU-a, njegova Koordinatorica u Državnom zavodu za zaštitu prirode Ana Štrbenac je rekla da je Europska unija dala jasne direktive u pogledu zaštite prirode te da je jačanje Zavoda nužno u pristupu Hrvatske EU.

Naglasila je da su specifični ciljevi tog projekta, koji traje do prosinca 2006. godine, standardizacija i početak djelovanja nacionalnog sustava praćenja biološke raznolikosti, razvoj mreže suradnika aktivnih u zaštiti prirode, uspostavljanje i uvođenje EU standarda za planove upravljanja zaštićenim područjima te olakšavanje pregovora s EU-om na području zaštite prirode i provedbu europskih direktiva.

Posebice je istaknula razvoj mreže suradnika Zavoda gdje će se naglasak staviti na odgovarajuću edukaciju partnera u tom procesu, kao što su nevladine udruge, volonteri, učenici osnovnih i srednjih škola itd. U tom smislu, održat će se edukativni seminari s terenskim radom i organizirati pilot projekti, dodala je.

Potrebu partnerstva sa Zavodom istaknuo je i Jernej Stritih, voditelj projekta, koji je istaknuo da taj projekt nije samo projekt Zavoda već svih uključenih u suradnju sa Zavodom.

Naglasio je da, on kao vođa međunarodnog konzultantskog tima izabranog od strane EU-a može pomoći jer dolazi iz Slovenije koja se prije nekoliko godina nalazila u istoj poziciji kao i sada Hrvatska koja je započela pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙