FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić primio predstavnike Europskog foruma osoba s invaliditetom

ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićprimio je danas izaslanstvo hrvatske Zajednice saveza osoba sinvaliditetom i Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF).
ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo hrvatske Zajednice saveza osoba s invaliditetom i Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF).

Europski forum osoba s invaliditetom predstavlja 50 milijuna invalidnih osoba u Europskoj uniji, a Zajednica saveza osoba s invaliditetom u statusu je promatrača u EDF-u.

Kako je priopćeno iz Predsjednikova Ureda, u tijeku susreta predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš razgovarao je s predsjednikom Mesićem o izvješću izaslanstva EDF-a o radu osam hrvatskih nacionalnih saveza osoba s invaliditetom, ocijenivši njihov rad najboljim u jugoistočnoj Europi.

Po nekim značajkama rad Zajednice saveza osoba s invaliditetom prednjači i u okvirima EU-a pa je tako Hrvatska prva zemlja koja je prevela nacrt konvencije Ujedinjenih naroda o pravima i dostojanstvu osoba s invaliditetom, navodi se u priopćenju.

Predsjednik EDF-a Yannis Vardakastanis zahvalio je predsjedniku Mesiću na potpori udrugama koje promiču prava invalidnih osoba. Te su udruge važne za demokratska i pluralistična društva, jer se tako štite prava ranjivih i često zanemarenih društvenih skupina, istaknuo je Vardakastanis.

Dopredsjednik EDF-a Bas Treffers zamolio je predsjednika Mesića da podupre njihove napore kako bi invalidne osobe dobile jednaka prava kao i sve druge osobe.

Predsjednik Mesić naglasio je da se zrelost nekog društva mjeri po zaštiti svojih ranjivih skupina. Premda zakon u Hrvatskoj pruža osobama s invaliditetom određena prava, ona se, na žalost, često ne provode, istaknuo je Mesić i u potpunosti podupro sva nastojanja u zaštiti i promicanju prava invalidnih osoba.

Sastanku su, među inima nazočili Javier Guemes, voditelj projekta CARDS, te čelnici hrvatskih udruga osoba s invaliditetom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙