FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inspektori upozoravaju: ne rastjerivati sumnjive ptice

OSIJEK, 27. listopada 2005. (Hina) - Nakon nekoliko dojava o sumnjivuponašanju labudova u Baranji viši inspektor zaštite prirodeMinistarstva kulture Željko Vuković izvijestio je danas kako sumještani Novog Nevesinja uz madžarsku granicu rastjerali dva takvalabuda.
OSIJEK, 27. listopada 2005. (Hina) - Nakon nekoliko dojava o sumnjivu ponašanju labudova u Baranji viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Željko Vuković izvijestio je danas kako su mještani Novog Nevesinja uz madžarsku granicu rastjerali dva takva labuda.

Ti su labudovi uočeni jučer u kanalu Toplici kod Novog Nevesinja, no "na žalost, mještani su se samoorganizirali i otjerali ih što je vrlo opasno, ali je i kažnjiv čin po Zakonu o zaštiti prirode", izjavio je za Hinu inspektor Vuković, koji je i član đakovačkog Kriznog stožera za obranu od ptičje gripe.

"Ako su labudovi zaraženi virusom ptičje gripe, mogu otići na neko nepristupačno mjesto i uginuti te ih ondje može pojesti divljač, ili mogu doći u blizinu uzgajališta peradi što je vrlo opasno", objasnio je Vuković.

Kazna za uznemiravanje i rastjerivanje zaštićenih vrsta ptica seže od 7000 do 30.000 kuna, rekao je inspektor te pozvao građane da moguće sumnjivo ponašanje ptica dojave na brojeve 92 ili 112. Zanimljivo je, dodao je, da se labudovi do sada nisu pojavljivali u kanalu Toplici.

"Danas ću s lovcima i športskim ribičima pratiti ptice na đakovačkim jezerima Boroviku, na kojem ima divljih gusaka, te Jošavi s kojeg su se labudovi premjestili na nepoznato mjesto, a po po najnovijim podatcima s terena danas su se vratili na jezero.

Praćenje ptica obavlja se odlukom đakovačkoga Kriznog stožera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙