FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kopačkome ribu ribokradice na djelu

KOPAČKI RIT, 5. studenog 2005. (Hina) - U Kopačkome ritu, jednom odnajvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi, oduvijekje bio izazov loviti ribu, posebice na nedopuštenim mjestima, što seponavlja iz godine u godinu, pa i ovih jesenskih dana, kada je pravajagma za štukom.
KOPAČKI RIT, 5. studenog 2005. (Hina) - U Kopačkome ritu, jednom od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi, oduvijek je bio izazov loviti ribu, posebice na nedopuštenim mjestima, što se ponavlja iz godine u godinu, pa i ovih jesenskih dana, kada je prava jagma za štukom.

Nadzorne službe Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita u suradnji s policijom imaju pune ruke posla u hvatanju ribokradica koji ne prezaju od ribolova na nedopuštenim mjestima.

Po riječima glavnog nadzornika Parka prirode Kopačkoga rita Damira Opačića, posljednjih dana uhvaćeno je mnogo ribokradica, oduzeta im je veća količina mreža (nekoliko kilometara) i drugog alata, a akcija se nastavlja.

Očito su ribokradice mislili da se zbog pojačanog promatranja ptica i opasnosti od ptičje gripe nećemo brinuti o zaštiti ribljeg fonda, no tu se prevarili, a mnogi su se iznenadili kada smo ih uhvatili na djelu, izjavio je za Hinu Damir Opačić.

Najzanimljiviji su im Sakadaško jezero i kanal Linjov, gdje je ribolov zabranjen. Ima mjesta u Kopačkome ritu gdje se uz dnevnu dozvolu može ribariti, no ribokradicama su privlačna ona mjesta na kojima ribolov nije dopušten.

Ravnateljica Biserka Vištica napominje da je od godine 2002. u Kopačkome ritu zabranjen gospodarski ribolov, što je opravdano jer je riječ o prirodnome mrijestilištu slatkovodne ribe.

Viši inspektor zaštite prirode u Ministarstvu kulture Željko Vuković je istaknuo kako su godinama sportski ribiči i ljubitelji prirode upozoravali da je gospodarski ribolov najveća šteta za riblji fond jer neke vrste ribe izumiru zbog prevelikog lova i ekološke ugroženosti.

Nedopušteni ribolov uz pomoć struje i ostalih suvremenih metoda prava je smrt za budućnost ribljeg fonda.

Željko Vuković podupire jači nadzor ribokradica u Kopačkome ritu te ističe kako se zna da među onima koji nedopušteno ulaze u taj park "ima i te kako poznatih osoba".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙