FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usklađivanje Direktive EU o odgovornosti za okoliš

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - U Ministarstvu zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva danas se održava nacionalnakonzultativna radionica o usklađivanju Direktive EU o odgovornosti zaokoliš s hrvatskim zakonodavstvom.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas se održava nacionalna konzultativna radionica o usklađivanju Direktive EU o odgovornosti za okoliš s hrvatskim zakonodavstvom.

Radionicu je otvorio državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Davor Mrduljaš istaknuvši kako je "zaštita okoliša veliki izazov za Hrvatsku i jedno od najtežih poglavlja u pregovorima s EU". Mrduljaš je najavio da će Ministarstvo sljedeće godine izraditi novi zakon o zaštiti okoliša usklađen s direktivama EU.

Istaknuti međunarodni stručnjaci na radionici predstavljaju jednu od najznačajnijih Direktiva s područja zaštite okoliša, a hrvatski govore o odgovornosti za štetu u okolišu u važećem hrvatskom pravnom sustavu i instituciji štete u okolišu u okviru sustava hrvatskog zakonodavstva, koja je vrlo specifična šteta i može biti vidljiva tek nakon desetak godina. Ta je Direktiva jedna od bitnih modaliteta postupanja i prevencije u situacijama ugrožavanja okoliša, odnosno pojave značajnog rizika za zdravlje i gubitak biološke raznolikosti. Njeno je temeljno načelo da onečišćivač čija je djelatnost prouzročila štetu u okolišu ili prijeteću opasnost od takve štete treba biti financijski odgovoran. Cilj je poticanje onečišćivača na usvajanje mjera i razvijanje postupaka radi minimiziranja štete u okolišu.

Radionica se održava u okviru projekta CARDS 1.3 "Potpora izradi i prilagodbi okolišnog zakonodavstva u zemljama Jugoistočne Europe", uz potporu Europske unije, a u organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša i pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša.

Direktiva ima multidisciplinarni karakter, pa se njen sadržaj i načini primjene predstavljaju predstavnicima različitih ministarstava, državne uprave, tijelima lokalne samouprave, nevladinim udrugama, međunarodnim organizacijama i drugima.

Direktorica REC-ovog ureda u Hrvatskoj Irena Brnada istaknula je da je riječ o vrlo zahtjevnoj Direktivi, a Dana Romanescu iz Regionalnog centra zaštite okoliša za Srednju i Istočnu Europu rekla je kako taj projekt u jugoistočnoj Europi traje već nekoliko godina, a cilj mu je usklađivanje s europskom pravnom stečevinom (acquis communautaire).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙