FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven pokolj počinjen prije 1200 godina

WASHINGTON, 18. studenog 2005. (AFP) - Arheolozi su u ruševinamakraljevskoga grada Maya Cancuna otkrili četrdesetak kostura muškaraca,žena i djece, žrtava pokolja počinjenog prije 1200 godina, pišeNational Geographic.
WASHINGTON, 18. studenog 2005. (AFP) - Arheolozi su u ruševinama kraljevskoga grada Maya Cancuna otkrili četrdesetak kostura muškaraca, žena i djece, žrtava pokolja počinjenog prije 1200 godina, piše National Geographic.

Kosti koje su otkrivene u istraživanju koje je predvodio arheolog Arthur Demarest sa sveučilišta Vanderbilt pokazuju da su žrtve, među kojima su i kralj i kraljica s pratnjom, pogubljene zajedno.

"Kralj i kraljica i plemstvo očito su okupljeni i zajedno pogubljeni, mnogi su udareni u vrat i glavu kopljem ili sjekirom", objašnjava taj stručnjak.

"Analiza kostiju pokazuje da se radi o muškarcima, djeci i ženama od kojih su dvije bile trudne. Dva fetusa također su očuvana u blatu koje je kasnije proliveno u svetom bazenu palače, gdje su bačena masakrirana tijela žrtava. Druga tijela, među kojima su kralj i kraljica, pokopana su u druge grobove".

Znanstvenici su otkrili da otkrivene kosti pronađene u blatu bivšeg kraljevskog bazena pripadaju najmanje 31 osobi visokog ranga zbog nakita i drugih predmeta koji su pronađeni u blizini.

Više od desetak drugih kostura, od kojih su neki raščetvoreni, pokopani su sjeverno od ruševina palače.

Ovaj pokolj kraljevske obitelji i plemstva u jednome od najbogatijih kraljevstva Maya možda je označio početak propasti te civilizacije, otkrio je arheolog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙