FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: izložba fotografija "Srednjovjekovno blago Konavala"

BEČ, 9. studenoga 2005. (Hina) - Izložba fotografija "Srednjovjekovnoblago Konavala" otvorena je sinoć u modernom izložbenom prostorunekadašnje zgrade vodoopskrbe u bečkom 15. okrugu.
BEČ, 9. studenoga 2005. (Hina) - Izložba fotografija "Srednjovjekovno blago Konavala" otvorena je sinoć u modernom izložbenom prostoru nekadašnje zgrade vodoopskrbe u bečkom 15. okrugu.

Izloženo je 40 panoa, odnosno 60 fotografija srednjovjekovnih crkava, groblja, utvrda, nadgrobnih spomenika, nakita, kao i model rekonstrukcije jedne predromaničke crkve iz 9. stoljeća koja je u 12. i 13. stoljeću obnavljana.

"Izložba prikazuje život Europe, našu zajedničku prošlost što potkrepljuju nalazišta iz različitih kultura - ilirske, rimske, bizantske, venecijanske. Također, pokazuje što je Europa danas - bogatstvo različitih kultura i naroda", rekao je, otvarajući izložbu, predstavnik Gradske uprave Beča Guenther Dueriegl.

Dodao je da nas izložba vodi u srednji vijek hrvatskih Konavala, bogatih tradicionalnim kulturnim spomenicima, od ranog i kasnog srednjeg vijeka do danas.

"To su izuzetne kulturne vrijednosti o kojima se malo zna, stoga je ova izložba dobra prigoda da ih se upozna", rekao je Dueriegl.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Zoran Jašić, pozdravljajući nazočne, izrazio je zadovoljstvo što se, zahvaljujući suradnji austrijskih i hrvatskih institucija, uspjelo postaviti ovu izložbu. Po njegovim riječima, izložba prikazuje zajedničke europske spone, ali i potvrđuje da su Hrvati već u 7. stoljeću došli u Konavle.

Organizator izložbe je Odjel za arheologiju grada Beča u suradnji s Poglavarstvom 15. okruga, zatim Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH i Veleposlanstvo RH u Republici Austriji.

Izložba "Srednjovjekovno blago Konavala" prikazana je već u Cavtatu, Dubrovniku i nekim drugim hrvatskim gradovima, ali su u Beču predstavljene fotografije bez izložaka originalnih nalaza, rekao je autor izložbe Zdenko Žeravica.

Izložba je otvorena do 19. studenoga, a nakon toga bit će postavljena u Željeznom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙