FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovci na blago uništavaju iračke starine

BERLIN, 18. studenog 2005. (Hina/DPA) - Lovci na blago nastavljajuuništavati starine u Iraku kopajući duboke rupe na oko 140 arheološkihlokaliteta, tvrdi šefica njemačke arheološke misije koja je aktivna nairačkom teritoriju već 50 godina.
BERLIN, 18. studenog 2005. (Hina/DPA) - Lovci na blago nastavljaju uništavati starine u Iraku kopajući duboke rupe na oko 140 arheoloških lokaliteta, tvrdi šefica njemačke arheološke misije koja je aktivna na iračkom teritoriju već 50 godina.

Margarete van Ess, šefica misije Njemačkog arheološkog instituta, tvrdi da je drevni grad Babilon, kojeg su okupacijske snage koristile kao svoju bazu do prosinca prošle godine, također uništen u ratu.

"Vojnici nisu shvatili da svaka hrpa kamenja pokriva iskopinu. Hrpa kamenja koja je stajala ne mjestu legendarnog babilonskog tornja korištena je kao promatračka točka. Neki su vojnici uzimali dijelove reljefa sa spomenika i nosili ih kući kao suvenire", dodala je.

Tlo, koje arheolozi koriste za otkrivanje prošlosti, stavljano je u vreće s pijeskom a kamioni koji prolaze kroz to područje oštećuju površinu.

Ricardo Eichmann, još jedan njemački znanstvenik, kaže da su "brojna arheološka mjesta iskopali lovci na blago i uništili ih zauvijek".

Prema njegovim riječima, najveći broj uništenih arheoloških mjesta nalazi se u južnom dijelu Iraka.

Mnogi lokaliteti su iskopani i izgledaju kao površina mjeseca, kazala je Van Ess.

Najveća arheološka katastrofa dogodila se kada su Iračani opljačkali Nacionalni muzej u Bagdadu u travnju 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙