FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turneja izložbe Suvremena hrvatska grafika u Australiji

ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Nakon trideset postava u devetnaestzemalja Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nastavlja saustralskom turnejom izložbe Suvremena hrvatska grafika - ContemporaryCroatian Graphic Art u organizaciji zagrebačke Galerije Klovićevidvori, priopćila je danas glasnogovornica Ministarstva kulture.
ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Nakon trideset postava u devetnaest zemalja Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nastavlja s australskom turnejom izložbe Suvremena hrvatska grafika - Contemporary Croatian Graphic Art u organizaciji zagrebačke Galerije Klovićevi dvori, priopćila je danas glasnogovornica Ministarstva kulture.

Izložba će biti otvorena 12. studenoga u Pomorskom muzeju, Fremantle, Perth u Zapadnoj Australiji, a za tu je prigodu pripremljeno i novo izdanje kataloga.

Izložba Suvremena hrvatska grafika, koja je premijerno bila postavljena u Budimpešti 1998., ukazuje na kompleksnost grafičkog stvaralaštva u Hrvatskoj krajem 20. stoljeća.

U Ministarstvu kulture vjeruju da će njome pridonijeti afirmaciji hrvatskoga kulturnog identiteta u Australiji.

Autorski izbor akademika Tonka Maroevića predstavlja trideset i dvoje umjetnika različitih generacija i umjetničkih pristupa, navodi se u priopćenju te dodaje kako u širokoj panorami, od jednostavne figuracije i naivne umjetnosti do minimalizma i geometrijske apstrakcije, izložba otvara dijalog između etabliranih i novih umjetnika.

Bit će izloženi radovi klasika hrvatske grafike Miroslava Šuteja, Ede Murtića, Ivana Lovrenčića, Ivana Lackovića Croate i Zvonimira Lončarića, zatim djela Dubravke Babić, Maje S. Franković i Ivice Šiška, predavača grafike na hrvatskim sveučilištima te, uz ine, djela Lovre Artukovića, Mirjane Vodopije, Jasne Šikanje i najmlađe Letricije Linardić koja osvaja domaću, ali i inozemnu grafičku scenu.

Izložba je organizirana u suradnji s Konzulatom Republike Hrvatske u Perthu i Australsko-hrvatskim kongresom u okviru Tjedna hrvatske kulture, u sklopu Festivala grada Fremantlea. Bit će otvorena do 8. siječnja, a tijekom veljače i ožujka 2006. gostovat će u Melbourneu i Sydneyu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙