FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oetzijeva "kletva" ubrala i šestu žrtvu - australskog arheologa

SYDNEY, 4. studenog 2005. (Hina/AFP) - Smrt šeste osobe povezane sotkrićem u alpskom ledenjaku smrznutog tijela muškarca nazvanog"Oetzi" potkrijepila je legendu o navodnoj "kletvi" koja prati slavnumumiju staru 5300 godina.
SYDNEY, 4. studenog 2005. (Hina/AFP) - Smrt šeste osobe povezane s otkrićem u alpskom ledenjaku smrznutog tijela muškarca nazvanog "Oetzi" potkrijepila je legendu o navodnoj "kletvi" koja prati slavnu mumiju staru 5300 godina.

Arheolog Tom Loy (63), stručnjak za molekularnu kemiju, otkriven je prije dva tjedna u svojem domu u Brisbaneu, u Australiji, dok je završavao knjigu posvećenu upravo Oetziju, piše u petak dnevnik The Australian.

Loy, rođen u SAD-u i direktor laboratorija za arheološke znanosti sa Sveučilišta Queensland, ležao je mrtav u svojem domu već nekoliko dana kad je otkriveno njegovo tijelo.

Arheolog je imao srčanu bolest dvanaest godina, izjavili su članovi njegove obitelji dnevniku. Bolest mu je dijagnosticirana ubrzo nakon što se počeo baviti smrznutom mumijom.

Oetzi je otkriven 1991. u ledenjaku u talijanskom Tirolu, blizu austrijske granice, a članci i fotografije tog dobro očuvanog ratnika iz kamenog doba izazvali su veliko zanimanje u cijelom svijetu.

Teorija o "kletvi" rodila se iz pretpostavke da se Oetzi strašno naljutio što su ga omeli u njegovu 53 stoljeća dugom odmoru.

Dosad su u raznim okolnostima posljednjih godina preminuli: Helmut Simon (67), njemački turist koji je otkrio mumiju, Konrad Spindler (55), arheolog koji je prvi pregledao mumiju, Rainer Henn (64), voditelj znanstvenog tima koji se bavio Oetzijem, Kurt Fritz (52), alpinist koji je vodio Henna do mumije, te Rainer Hoelzl (47), novinar koji je snimao Oetzijevo otkopavanje iz leda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙