FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski arheolozi otkrili staru crkvu na mjestu biblijskog Armagedona

JERUZALEM, 6. studenog 2005. (Hina/AP) - Izraelski arheolozi pronašlisu ostatke možda najstarije kršćanske crkve u Svetoj zemlji napodručju zatvora koji se nalazi u blizini mjesta biblijskogaArmagedona.
JERUZALEM, 6. studenog 2005. (Hina/AP) - Izraelski arheolozi pronašli su ostatke možda najstarije kršćanske crkve u Svetoj zemlji na području zatvora koji se nalazi u blizini mjesta biblijskoga Armagedona.

Izraelski arheolozi pretpostavljaju da crkva potječe iz trećeg ili četvrtog stoljeća te da su na njezinim ruševinama nalaze natpisi u kojima se spominje Isusovo ime i prikazi ribe, drevnog kršćanskog simbola.

"Riječ je o vrlo staroj građevini, možda najstarijoj na ovom području", rekao je Yotam Tepper, voditelj istraživanja.

Iskapanje u zatvoru Megiddo u Galileji počelo je prije 18 mjeseci, a najvažnija otkrića pronađena su tijekom protekla dva tjedna, rekao je Tepper. Znanstvenici pretpostavljaju da je Megiddo zapravo novozavjetni Armagedon, mjesto konačne bitke između dobra i zla.

Tepper je rekao da bi ovo nalazište moglo otkriti mnogo podataka o važnom razdoblju kršćanstva koje je do 4. stoljeća bilo zabranjeno.

"O tom razdoblju inače postoje samo pisani tragovi, ali ne i arheološki dokazi", dodao je. "Svoje nalaze nemamo s čime usporediti. Ovo je otkriće jedinstveno."

Televizija Channel Two prikazala je snimke dobro očuvanoga mozaika s Isusovim imenom na starogrčkom i slikama ribe.

Joe Zias, antropolog i bivši kustos Izraelske uprave za starine, rekao je da je otkriće veliko, ali vjerojatno nije riječ o najstarijoj crkvi na svijetu. Kršćanstvo je bilo zabranjeno do vladavine cara Konstantina u 4. stoljeću, a prije toga nije bilo crkvi.

"Ova bi crkva mogla potjecati najranije iz 4. stoljeća. Mislim da su najbitniji njezina veličina, natpisi i mozaici", rekao je.

U iskapanjima je proteklih mjeseci sudjelovalo više od 60 zatvorenika, a neki nagađaju da bi Izrael mogao premjestiti zatvor i na njegovu mjestu otvoriti turističku atrakciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙