FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tjedna najava događaja - svijet - od 14. do 20. studenoga

ZAGREB, 13. studenoga 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja izsvijeta za tjedan od 14. do 20. studenoga.
ZAGREB, 13. studenoga 2005. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za tjedan od 14. do 20. studenoga.

PONEDJELJAK, 14. studenoga

--------------------------

PARIZ - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovat će u dvodnevni radni posjet Francuskoj. Prvog dana posjeta Sanadera će primiti francuski predsjednik Jacques Chirac, a nakon susreta je previđena izjava za novinare predsjednika Vlade RH.

ZAGREB - Prezentacija IPA pretpristupnog programa (Instrument for Pre-Accession Assistance) koji bi u sljedećoj Financijskoj perspektivi EU-a u razdoblju 2007.- 2013. trebao zamijeniti pretpristupne programe PHARE, ISPA i SAPARD, te CARDS program.

Zajednička tiskovna konferencija ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović i Dirka Megancka, direktora u Općoj upravi za proširenje nadležnog za financijske instrumente, održat će se u 14.15 sati u zgradi Vlade RH, Trg Sv. Marka 2. Nakon tiskovne konferencije predviđena je prezentacija u 14.30 sati u Svečanoj dvorani zgrade Vlade RH (zatvorena za medije).

SOMBOR - Potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus posjetit će u ponedjeljak s veleposlanicima Velike Britanije i Hrvatske Davidom Gowenom i Tončijem Staničićem Sombor, u nastavku višemjesečne kampanje "Europa kuca na tvoja vrata". Kako je najavljeno, oni će u Somboru razgovarati s gospodarstvenicima i predstavnicima lokalne samouprave, a posjetit će i nekoliko poduzeća, jednu od škola i gradsku knjižnicu.

DEN HAAG - Nastavak svjedočenja dr. Jurja Njavre na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom.

KARLSRUHE (Njemačka) - Socijaldemokrati (SPD) održat će trodnevnu konferenciju na kojoj bi trebali odobriti koaliciju s Demokršćanima (CDU) i Kršćanskom socijalnom unijom (CSU).

BERLIN - Kongres Kršćansko-demokratske unije (CDU) buduće njemačke kancelarke Angele Merkel.

MUENCHEN - Kongres Kršćanske socijalne unije (CSU) Edmunda Stoibera.

RAMALLAH - Posjet visokoga predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Javiera Solane. Solana posjet nastavlja 15. studenoga u Izraelu.

RAMALLAH - U sklopu turneje zemljama Bliskoga istoka i Azije američka državna tajnica Condoleezza Rice sastat će se s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom.

UTORAK, 15. studenoga

---------------------

PARIZ - Drugog dana radnog posjeta Francuskoj hrvatski premijer Ivo Sanader održat će izlaganje na temu "Europska Hrvatska" u Europskom domu (Maison de l'Europe), a nakon toga će se sastati s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyem.

BEČ - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović boravi u jednodnevnom posjetu Austriji gdje će pred Stalnim vijećem OESS-a podnijeti izvješće o napretku RH u području povratka izbjeglica, intenzivaranju regionalne suradnje te o aktualnim temama.

Ministrica će se u Beču sastati i s glavnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedom El Baradeiom.

BRUXELLES - Druga faza screeninga za poglavlje znanost i istraživanje u kojoj će hrvatski predstavnici prezentirati u čemu se hrvatsko zakonodavstvo na tom području razlikuje od europskog. Screening, analitički pregled usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za područje znanosti i istraživanja počeo je 20. listopada.

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY).

DEN HAAG - Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) za utorak je zakazalo nastavak suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću koji u petak zbog bolesti nije mogao prisustvovati suđenju pa je ono odgođeno.

TOKYO - Prvi dan posjeta američkog predsjednika Georgea Busha Japanu.

ANKARA - Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Tursku.

TRIPOLI - Libijski Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku o prizivu pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog liječnika kojima prijeti smrtna kazna jer su navodno zarazili djecu virusom HIV-a.

NETANYA, Izrael - Palestinski predsjednik Mahmud Abas i premijer Ahmed Korei sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji kojom će se obilježiti 10. godišnjica ubojstva izraelskoga premijera Yitzhaka Rabina.

SRIJEDA, 16. studenoga

----------------------

TUNIS - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazočit će Informacijskom summitu.

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY).

DEN HAAG - Haški sud trebao bi izreći presudu umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima u hercegovačkim selima Grabovici i Uzdolu, u rujnu 1993. Halilovića (53) se tereti po zapovjednoj odgovornosti u jednoj točki za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja, zbog ubojstva 33 Hrvata u Grabovici, kod Jablanice, 8. i 9. rujna 1993., i ubojstva 29 Hrvata u selu Uzdol, kod Prozora, 12. rujna 1993. tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

Tužiteljstvo je za Halilovića tražilo kaznu od 10 godina zatvora, a obrana oslobađajuću presudu. Nakon dovršetka suđenja Halilović je pušten na slobodu do izricanja presude.

TOKIO - Američki predsjednik George W. Bush sastat će se s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem.

ČETVRTAK, 17. studenoga

-----------------------

BRUXELLES - Druga faza screeninga za poglavlje obrazovanja i kulture u kojoj će hrvatski predstavnici prezentirati u čemu se hrvatsko zakonodavstvo na tom području razlikuje od europskog. Screening, analitički pregled usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za područje obrazovanja i kulture počeo je 26. listopada.

SARAJEVO - Očekuje se nastavak suđenja u državnom sudu BiH bivšemu ministru obrane Federacije BiH Miroslavu Prci i nekadašnjem dozapovjedniku vojske Federacije BiH Draganu Ćurčiću u slučaju "hrvatska samouprava".

Prci i Ćurčiću sudi se odvojeno od bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića koji je u bijegu nakon što mu je nedavno izrečena nepravomoćna presuda od 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka".

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY).

GYEONGJU, Južna Koreja - Američki predsjednik George W. Bush doputovat će u Južnu Koreju, kako bi nazočio summitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) i sastat će se s predsjednikom Rohom Moo-Hyunom u Gyeongjuu.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. nazočit će svjetskoj premijeri mini serije o životu pape Ivana Pavla II.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. primit će izraelskoga predsjednika Moshea Katsava.

ŠRI LANKA - Predsjednički izbori.

PETAK, 18. studenoga

--------------------

BERLIN - Predsjednik RH Stjepan Mesić doputovat će u Berlin gdje će imati radni ručak s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom.

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY).

LJUBLJANA - Posjet makedonskoga premijera Vlade Bučkovskoga (i 19. studenoga).

BUSAN, Južna Koreja - Počinje dvodnevni summit Azijsko-pacifičko gospodarske suradnje.

-----Diljem svijeta počinje se prikazivati film "Harry Potter i plameni pehar".

SUBOTA, 19. studenoga

---------------------

BERLIN - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazočit će 11. europskom forumu BMW Zaklade Herbert Quandt i održati predavanje. Tema foruma je "Europski identitet: Perspektive u budućnosti, gledišta država jugoistočne Europe".

BUSAN, Južna Koreja - Završni dan summita APEC-a. Sudjelovat će ruski predsjednik Vladimir Putin.

PEKING - Američki predsjednik George Bush posjetit će Kinu (do 21. studenoga).

NEDJELJA, 20. studenoga

-----------------------

TOKIO - Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Japan (do 22. studenoga).

HAITI - Parlamentarni i predsjednički izbori.

MADRID - Trideseta godišnjica smrti španjolskoga diktatora Franca.

NUERNBERG - Šezdeseta godišnjica početka nirnberških procesa za ratne zločine u Drugome svjetskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙