FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potkopan optimizam u vezi božićnih kupovina oslabio američke burzovne indekse

NEW YORK, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Upozorenje o dobiti izlanca diskontnih trgovina Target oneraspoložilo je na američkimburzama u utorak ulagače koji su se nadali snažnom predbožićnomprometu u trgovinama, što je rezultiralo korekcijama cijena dionicamaloprodajnih dionica te spuštanjem vrijednosti američkih burzovnihindeksa.
NEW YORK, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Upozorenje o dobiti iz lanca diskontnih trgovina Target oneraspoložilo je na američkim burzama u utorak ulagače koji su se nadali snažnom predbožićnom prometu u trgovinama, što je rezultiralo korekcijama cijena dionica maloprodajnih dionica te spuštanjem vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,1 posto, na 10.686 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,7 posto, na 2.186 bodova.

Dionica Targeta potonula je za više od sedam posto, nakon što je objavio da će prodaja u njegovim trgovinama u studenome biti ispod očekivanog porasta od 4 do 6 posto. Dionica njegova konkurenta Wal-Marta oslabila je 1,1 posto, a Home Depota za 0,4 posto. U prosjeku su cijene dionica maloprodajnih kompanija na Njujorškoj burzi oslabile 2,3 posto.

"Targetovo upozorenje o prodaji potkopalo je optimizam u vezi potrošnje pred prazničnu sezonu", rekao je Chris Burba, analitičar Standard & Poor'sa. "Bilo kakvo smanjivanje optimizma u vezi prazničke prodaje zasigurno ima utjecaja na cijelo tržište, posebice tehnološki sektor", dodao je.

Tako se među tehnološkim gubitnicama našao i najveći svjetski proizvođač video igara, Electronic Arts, čije su dionice oslabile 1,8 posto.

Među faktorima koji su ograničili oštriju korekciju cijena dionica bilo je i izvješće američke vlade o iznenađujućem padu proizvođačkih cijena u listopadu. Također, ulagači su sada sigurni da će Ben Bernanke, koji u veljači 2006. zamjenjuje na mjestu predsjednika američke središnje banke Alana Greenpana, nastaviti pozorno pratiti inflaciju, kao što je to činio i Greenspan. Bernanke je u utorak o tome govorio ped američkim senatskim odborom za bankarstvo.

Na europskim burzama cijene dionica su u utorak oslabile, ponajviše zbog korekcije cijena u telekomunikacijskom sektoru. Po gubitcima je predvodio britanski telekom operator Vodafone kojem su dionica zabilježile najveći gubitak cijena u jednome danu od 1998., pogođene slabim procjenama poslovanja. Londonski Ftse indeks spustio se 0,6 posto, na 5.439 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 0,4 posto, na 5.110 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙