FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imenovanje Greenspanova nasljednika potaknulo jačanje američkih dionica

NEW YORK, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Olakšanje zbogimenovanja savjetnika Bijele kuće Bena Bernankea nasljednikom AlanaGreenspana na čelu američke središnje banke Fed potaknulo je uponedjeljak jačanje njujorškog Dow Jones indeksa za najveći dnevnipostotak u zadnjih pola godine.
NEW YORK, 25. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Olakšanje zbog imenovanja savjetnika Bijele kuće Bena Bernankea nasljednikom Alana Greenspana na čelu američke središnje banke Fed potaknulo je u ponedjeljak jačanje njujorškog Dow Jones indeksa za najveći dnevni postotak u zadnjih pola godine.

Dow Jones je ojačao 1,7 posto, na 10.385 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,6 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.115 bodova.

Američki predsjednik George W. Bush najavio je imenovanje Bernankea na čelo Feda od iduće godine. Bernanke je bio jedan od guvernera Feda prije no što je prošlog lipnja postavljen za savjetnika Bijele kuće.

"Svaki puta kada se ukloni neka neizvjesnost, to je dobra vijest za tržišta", rekao je Marc Pado, tržišni strateg pri Cantor Fitzgeraldu.

Poticaj raspoloženju ulagača dala su i bolja od očekivanja poslovna izvješća kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje, pad cijena nafte nakon što je uragan Wilma zaobišao ključna naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu te špekulacije o preuzimanju banaka. U prosjeku su cijene bankarskih dionica ojačale 1,5 posto.

Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica financijske kompanije American Express, koja je poskočila 5,1 posto, premašivši očekivanja ulagača zaradom u prethodnom tromjesečju.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale su nekih jedan posto nakon korekcije u protekla tri tjedna, ponajviše uslijed olakšanja što uragan Wilma nije pogodio američka naftna postrojenja. Londonski Ftse indeks porastao je 1,3 posto, na 5.207 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, završivši poslovanje na 4.902 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙