FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažniji rast inflacije spustio američke burzovne indekse

NEW YORK, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Snažniji od očekivanjaporast američke inflacije mjerene proizvođačkim cijenama u rujnuspustio je u utorak cijene blue-chip dionica zbog pojačanih strahovaulagača od jačanja inflacije.
NEW YORK, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Snažniji od očekivanja porast američke inflacije mjerene proizvođačkim cijenama u rujnu spustio je u utorak cijene blue-chip dionica zbog pojačanih strahova ulagača od jačanja inflacije.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,6 posto, na 10.285 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,7 posto, na 2.056 bodova.

Rujanska inflacija u SAD-u porasla je 1,9 posto, što je njezin najveći skok u zadnjih više od 15 godina, podaci su američkog ministarstva rada. Temeljna inflacija proizvođačkih cijena, koja isključuje cijene hrane i energenata, ojačala je 0,3 posto, dok se očekivalo 0,2 posto.

Negativni faktori nadjačali su pozitivna poslovna izvješća kompanija, poput industrijskog konglomerata 3M, čije su dionice ojačale 3,1 posto. Tako je dionica naftne kompanije Exxon Mobila potonula 4,4 posto, što je njezin najveći dnevni postotni gubitak u proteklih šest mjeseci, nakon što je prodan jedan veliki blok njezinih dionica. Uključivao je 24 milijuna dionica, što je četiri puta više od uobičajenog dnevnog prometa, koje su prodane za 1,4 milijarde dolara.

Unatoč tome što je najveći svjetski proizvođač čipova Intel izvijestio o porastu tromjesečne zarade, njegove dionice oslabile su za 3,4 posto. Među gubitnicama isticala se i dionica prehrambenog diva Krafta i to za 0,7 posto, jer je izvijestila o nižoj neto dobiti u trećem tromjesečju te je srezala procjene poslovanja do kraja godine.

Na europskim burzama cijene dionica bile su pod pritiskom snažnijeg od očekivanja porasta američke inflacije, dok su cijene dionica nafte ispod 64 dolara po barelu potaknuo korekciju cijena dionica naftne industrije. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 5.263 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,6 posto, na 4.947 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙