FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena dionica Altrie i GM-a potaknuo dobitke na američkim burzama

NEW YORK, 18. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sudska presuda u koristduhanske industrije i uzlet cijena dionica proizvođača vozila GeneralMotorsa (GM) nakon postizanja dogovora sa sindikatima u ponedjeljak supotaknuli rast cijena američkih dionica.
NEW YORK, 18. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sudska presuda u korist duhanske industrije i uzlet cijena dionica proizvođača vozila General Motorsa (GM) nakon postizanja dogovora sa sindikatima u ponedjeljak su potaknuli rast cijena američkih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,6 posto, na 10.348 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,3 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.070 bodova.

Dionica Altrie, matične kompanije proizvođača cigareta Philipa Morrisa, dobila je 6,1 posto, a tijekom dana dosegnula je i rekordnu cijenu od 75,58 dolara. Razlog tomu je odluka američkog Vrhovnog suda da odbaci žalbu američkog Ministarstva pravosuđa u slučaju koji je država pokrenula protiv proizvođača cigareta. Ta odluka mogla bi toj industriji uštedjeti 280 milijardi dolara kazni.

Nadalje, dionica GM-a skočila je 7,5 posto, ostvarivši najviši dnevni postotni dobitak od lipnja, nakon što je taj proizvođač vozila postigao sporazum sa sindikatom o rezanju troškova zdravstvenog osiguranja svojih radnika.

"Ako spojite zajedno povoljnu odluku za jedan od najvećih industrijskih sektora u SAD-u i pozitivne vijesti o velikim kompanijama kao što je GM, ne iznenađuje skok cijena dionica na tržištu", rekao je Subdoh Kumar, investicijski strateg pir CIBC World Marketsu u Torontu.

Nakon službenog zatvaranja burze, dionice tehnološkog diva IBM-a poskočile su 1,2 posto nakon što je ta najveća svjetska računalna kompanija izvijestila o tromjesečnom neto profitu u skladu s najvišim očekivanjima Wall Streeta.

Na europskim burzama cijene dionica ojačale se potaknute dobicima u energetskom sektoru. Londonski Ftse indeks poskočio je 0,2 posto, na 5.286 bodova. Frankfurtski DAX dobio je blagih 0,07 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 4.979 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙