FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštre korekcije cijena američkih dionica

NEW YORK, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Oštre prodaje američkihdionica u četvrtak spustile su najvažnije burzovne indekse na WallStreetu za više od jedan posto nakon što je ključni pokazateljinflacije dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 25 godina te potaknuostrahove od zaoštravanja monetarne politike.
NEW YORK, 21. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Oštre prodaje američkih dionica u četvrtak spustile su najvažnije burzovne indekse na Wall Streetu za više od jedan posto nakon što je ključni pokazatelj inflacije dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 25 godina te potaknuo strahove od zaoštravanja monetarne politike.

Nadalje, pad cijena nafte za više od dolara, na 61 dolar po barelu pritisnuo je energetski sektor, koji je u prosjeku oslabio za 4,1 posto.

Razočarani poslovnim rezultatima američkog farmaceutskog diva Pfizera, čija je tromjesečna zarada potonula 52 posto, ulagači su korigirali i cijene dionica farmaceutske industrije. Samo dionica Pfizera potonula je 8,6 posto, zabilježivši najveći gubitak u jednom danu u zadnjih 10 mjeseci, dok su u prosjeku cijene farmaceutskih dionica izgubile na vrijednosti 2,9 posto.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks oslabio je 1,3 posto, na 10.281 bod. Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,11 posto, na 2.068 bodova.

Najpogubnije po raspoloženje tržišnih sudionika ipak je djelovao podatak iz podružnice američke središnje banke Fed u Philadelphiji, o rastu regionalnog indeksa inflacije u rujnu po najbržoj stopi od studenoga 1980.

"To je jasan signal inflacije", kazao je Jay Indovino, čelnik trgovanja pri Sungard Institutional Brokerage. To također upućuje na daljnje zaoštravanje američke monetarne politike, kako bi se spriječili inflatorni pritisci. Podizanje kamatnih stopa, pak, narušava zarade korporacija i smanjuje osobnu potrošnju.

Na europskim burzama cijene dionica raznoliko su se kretale pod utjecajem novih izvješća o tromjesečnim poslovnim rezultatima kompanija. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,07 posto, na 5.164 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,4 posto, na 4.864 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙