FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 4. studenog 2005.(Hina) - donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

VILNIUS

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader doputovao je u četvrtak navečer u službeni posjet Litvi gdje će razgovarati s najvišim litavskim dužnosnicima o unapređenju bilateralnih odnosa između dviju zemalja, posebice na području gospodarstva, kao i o euroatlantskim integracijama. Sanader će se sastati sa svojim litavskim kolegom Algirdasom Brazauskasom, predsjednikom Valdasom Adamkusom i predsjednikom litavskoga parlamenta Arturasom Paulauskasom. Bilateralni odnosi između Hrvatske i Litve su vrlo dobri, kako na političkom, tako i na ostalim područjima, s perspektivom snažnijeg razvoja na polju gospodarstva i suradnje u eurointegracijskim aktivnostima. Dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. Litva daje punu potporu ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije, a sama je ušla u članstvo Europske unije u posljednjem proširenju 1. svibnja 2004., dok je članica NATO-a od travnja iste godine. Hrvatsko-litavski gospodarski odnosi su dobri, s trendom intenzivnog razvoja. U prvih 8 mjeseci 2005. vrijednost robne razmjene je bila 10,6 milijuna američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz bio 3,7 milijuna, a uvoz u RH 6,9 milijuna američkih dolara.

BRATISLAVA - Hrvatski i slovački predsjednik Stjepan Mesić i Ivan Gašparovič posjetili su u četvrtak hrvatsku zajednicu u Devinskom Novom Selu nedaleko od Bratislave. Povod obilasku jednoga od četiri sela u kojima žive slovački Hrvati bila je 15. obljetnica Hrvatsko kulturnog saveza, krovne organizacije oko 3.000 Hrvata u toj srednjoeuropskoj zemlji. Predsjednik Mesić je istaknuo da je hrvatska nacionalna zajednica u Slovačkoj primjer da manjine nisu problem i teret, nego veza između država. Predsjednik Gašparović istaknuo je hrvatsku nacionalnu zajednicu kao primjer manjine koja uspješno ispunjava obvezu njegovanja svoje kulturne baštine, kao i uloge mosta između slovačkoga i hrvatskog naroda.

WASHINGTON - Bivši predstojnik ureda potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby izjavio je u četvrtak da se ne osjeća krivim za odavanje imena tajne agentice CIA-e, a taj slučaj ima sve izglede da ponovno usmjeri pozornost na razloge administracije predsjednika Georgea W. Busha za rat u Iraku. "Ne osjećam se krivim", izjavio je Libby na prvom pojavljivanju pred sudom u Washingtonu. Libby je dao ostavku na mjesto predstojnika ureda potpredsjednika Cheney pošto je prošlog tjedna optužen nakon dvogodišnje istrage o o tome tko je iz Bushove administracije odao novinarima ime tajne agentice CIA-e Valerie Plame. Ime agentice procurilo je u medije u srpnju 2003. nakon što je njezin suprug Joseph Wilson optužio administraciju da je izvrtala obavještajne podatke kako bi opravdala napad na Irak.

PARIZ - Nasilje u više osjetljivih četvrti u pariškom predgrađu nije bilo "nimalo spontano", već je bilo "veoma dobro organizirano", izjavio je u četvrtak francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy. "Ono što smo vidjeli u okrugu Seine-St.Denis (na sjeveroistoku Pariza) nije bilo nimalo spontano, već je bilo veoma dobro organizirano. Trenutačno nastojimo doznati tko i kako je to organizirao", rekao je Sarkozy za medije, a na pitanje AFP-a, ministar nije obrazložio izjavu. Sigurnosne snage s tisuću ljudi raspoređene su u četvrtak navečer u okrugu Seine-St.Denis, nakon noći nasilja u tom okrugu u kojemu živi velik broj doseljenika iz zemalja Magreba i iz afričkih zemalja.

DEN HAAG/ZAGREB - Zaštićeni svjedok optužbe P-0006 u četvrtak je na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA opisao odvođenje muškaraca iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991. prema popisu koji je imao optuženi Veselin Šljivančanin. "U dvorištu bolnice vidio sam postrojene muškarce. Vojnici su nam rekli da stanemo u vrstu. Pretresli su nas, uzeli osobne stvari, novac i nakit. Ulazili smo u autobuse kako smo stajali u vrsti", rekao je svjedok P-0006, dodajući da je odvođenjem zapovijedao major Šljivančanin, držeći u ruci "popis na dvije stranice". Svjedok je procijenio da je postrojeno bilo "preko 200 ljudi". P-0006 je prvi zaštićeni svjedok na suđenju bivšem zapovjedniku 1. Gardijske brigade JNA Mili Mrškiću i njemu podređenim oficirima Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu.

LONDON

Vojnici će održavati red izbije li epidemija ptičje gripe u Velikoj Britaniji, izjavio je u četvrtak policijski dužnosnik zadužen za provedbu izvanrednih mjera. Iznoseći potankosti o pripremama na suzbijanju moguće pandemije u Velikoj Britaniji, Alan Goodwin je dodao da vlast planira izgraditi privremene mrtvačnice za prihvat umrlih. Policija će zatražiti izvanredne ovlasti koje će joj omogućiti da otkazuje nogometne utakmice, glazbene koncerte i druge skupove koji bi mogli poticati prenošenje virusa, ističe Goodwin.

WASHINGTON

Potpora američke javnosti predsjedniku Georgeu W. Bushu opala je na najnižu razinu njegova mandata u Bijeloj kući kao posljedica niza skandala i problema s kojima se suočava. Najnovije istraživanje novinske agencije Associated Press i anketara Ipsos pokazalo je u četvrtak da samo 37 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja posao predsjednika u usporedbi s 39 posto prošloga mjeseca. Oko 59 posto je reklo da ne podržava njegov predsjednički učinak. Jačina neodobravanja je najveća do sada s čak 42 posto ispitanika koji kažu da su jako nezadovoljni kako Bush obavlja svoj posao, dok je samo 20 posto veoma zadovoljno. Godinu dana u drugom predsjedničkom mandatu Bush se suočio s visokim brojem američkih žrtava u Iraku gdje je do sada poginulo preko 2.000 vojnika, sporom reakcijom svoje administracije na katastrofalni uragan Katrina i rastućim cijenama benzina.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će u studenom Izrael i Palestinske teriritorije kako bi potaknula rješavanje problema i nastavak mirovnog procesa, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. On je rekao novinarima kako će Rice osim Izraela i Palestinskih teritorija od 10. do 21. studenog posjetiti Bahrein i Saudijsku Arabiju te u okviru američkog izaslanstva sudjelovati na sastanku Azijsko-pacifičke suradnje (APEC) u Busanu u Južnoj Koreji. McCormack je rekao da će Rice u razgovorima s Izraelcima i Palestincima nastojati potaknuti dvije strane da se usmjere na "načine i konkretna područja" gdje mogu zajednički raditi kako bi riješili postojeće probleme. Među konkretnim pitanjima o kojima će biti govora su tehnički problemi pristupa u Pojas Gaze nakon što se Izrael u rujnu povukao s tog područja te problemi Palestinaca u dopremanja roba preko graničnih prijelaza s Izraelom, rekao je McCormack. U Saudijskoj Arabiji Rice će razgovarati o nizu pitanja uključujući demokratske reforme i borbu protiv terorizma, kazao je on.

RIM

Oko 15.000 prosvjednika okupilo se u četvrtak oko 22 sata ispred iranskog veleposlanstva u Rimu u potporu Izraelu i protiv izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da izraelsku državu "treba izbrisati sa zemljovida". Na okupljanje je pozvao direktor dnevnog lista Il Foglio, Giuliano Ferrara, bivši službeni predstavnik Silvija Berlusconija. U prosvjedu su sudjelovale sve političke stranke kako desnog centra tako i lijevog centra, ali i predstavnici muslimanskih zajednica, osim dakako židovske zajednice. Nekoliko sati uoči početka skupa, šef talijanske diplomacije Gianfranco Fini i ministar obrane Antonio Martino odustali su od sudjelovanja u prosvjedima, kako "ne bi naštetili državnim interesima i sigurnosti sunarodnjaka". Baklje i zastave nosile su se pred iranskim veleposlanstvom, kao i transparenti s natpisima "Izrael volim te" i "Izbrišite sa zemljovida terorizam i vašu mržnju".

WASHINGTON

Kontaktna skupina za Kosovo razgovarala je u Washingtonu o početku pregovora o budućem statusu Kosova kao i o načelima koji bi trebali voditi te pregovore. Podtajnik za politička pitanja u State Deparmentu Nicholas Burns bio je domaćin sastanka u srijedu na kojem su sudjelovali politički direktori vanjskih poslova Kontaktne skupine za Kosovo koju čine Sjedinjene Države, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Rusija. "Razgovarali su o stanju na Kosovu, procesu otpočinjanja pregovora o budućem statusu Kosova i načelima koji bi trebali voditi ovaj proces", rekao je u četvrtak novinarima Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta. Kontaktna skupina je uspostavljena kako bi pružila savjete oko uređivanja pitanja statusa Kosova. Cilj političkog procesa je da "strane postignu sporazum kroz pregovore i kompromis koji će ljudima Kosova i njihovim susjedima osigurati sigurnu i demokratsku budućnost te da budući status Kosova mora pomoći stabiliziranje regije unapređujući euroatlantske integracije regije", rekao je McCormack.

ŽENEVA

Zračni most koji su NATO i UNHCR (Visoko povjerenstvo za izbjeglice) uspostavili 19. listopada kako bi pomogli žrtvama potresa od 8. listopada u Pakistanu, produžit će se i na sljedeći tjedan, priopćio je u četvrtak UN. NATO je dosad na to područje dopremio više od osamsto tona opreme za skloništa i šatora iz skladišta HCR-a u Turskoj. Idućeg će tjedna vojni savez dopremiti pomoć iz skladišta u Danskoj i Jordanu, istaknuo je u priopćenju Antonio Guterres, visoki povjerenik za izbjeglice. U drugoj fazi dopreme pomoći putem zračnog mosta dopremit će se 320.580 deka, 15.000 plastičnih cerada, 995 šatora, 30.996 madraca i druge opreme iz tih triju zemalja, dodaje agencija. HCR se nada da će do konca operacije dopremiti u Pakistan više od 500.000 deka i 20.000 šatora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙