FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestido 4,30 sati.
ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

OTTAWA - Sirija bi trebala ozbiljno shvatiti UN-ovo izvješće koje je povezuje s ubojstvom libanonskog predsjednika Rafika Haririja, izjavila je u utorak američka državna tajnica Condoleezza Rice. U trenucima kada je diplomacija usmjerena na Ujedinjene narode, Rice je pozvala Vijeće sigurnosti da pošalje "vrlo oštru poruku Siriji". "Kao prvo, ne bi trebali, kao dosada, odbacivati izvješće" rekla je Rice. U izvješću njemačkog tužitelja Detleva Mehlisa spominju se "uvjerljivi dokazi" da Sirija i njezini libanonski saveznici stoje iza ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Hariria 14. veljače, koji se protivio gotovo 30-godišnjoj dominaciji Sirije nad Libanonom.

WASHINGTON - Potpora američke javnosti predsjedniku Georgeu W. Bushu pokazuje znake oporavka nakon što je prošlog tjedna zabilježio rekordno nisku podršku, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja televizije CNN, lista USA Today i Gallupa. U anketi provedenoj od 21. do 23. listopada 42 posto Amerikanaca odobrilo je način na koji Bush obavlja posao predsjednika dok 55 posto ne odobrava. U prethodnom istraživanju objavljenom 17. listopada 39 posto je odobravalo, što je najniža brojka njegova predsjedništva, a 58 posto nije odobravalo. Bez obzira na blagi oporavak potpore u najnovijem istraživanju 55 posto ispitanika je reklo da ukoliko bi ove godine bili održani izbori i Bush se natjecao za predsjednika oni bi glasovali za demokratskog kandidata dok bi samo 39 posto glasovalo za Busha.

OTTAWA - Veliki gap između bogatih i siromašnih pokazao bi se katastrofalnim ako dođe do globalne pandemije ptičje gripe, izjavio je u utorak meksički ministar zdravstva Julio Frenk i pozvao razvijene zemlje da dio cjepiva za gripu dostave siromašnijim državama. Frenk, koji sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji u Ottawi zajedno s još 30 ministara zdravstva te čelnicima Svjetske zdravstvene organizacije i UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO), istaknuo je da je dobio zadovoljavajući odgovor kolega ministara na svoj zahtjev da se određena količina protuvirusnog cjepiva podijeli zemljama u razvoju.

LJUBLJANA - Bivši gradonačelnik Trsta i sadašnji predsjednik regionalne vlade talijanske pokrajine Friuli-Giulia Riccardo Illy u utorak je na večer zajedno sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom u Goriziji (Italija) govorio o jačanju regionalne suradnje u alpsko-jadranskom prostoru, pri čemu je ponovo inicirao realizaciju susreta predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske kojim bi se simbolički zatvorila povijesna poglavlja koja su opterećivala međusobne odnose. Rupel i Illy popodne su se najprije sastali na neformalnom susretu na kojemu su govorili o regionalnoj i lokalnoj suradnji, pitanjima infrastrukture, te zaštiti manjina, a na večer su u domu kulture u Goriziji nastupili pred publikom u okviru tribine "Europske večeri". Illy je među ostalim rekao da se zauzima da dođe do "čina pomirenja" na najvišoj državničkoj razini, te da je o tome govorio s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i talijanskim predsjednikom Carlom Azeliom Ciampijem, a pozvao je i slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka da dođe do realizacije tog susreta.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u utorak palestinske militante da se suzdrže od raketnih napada rekavši da su takvi potezi "suludi" i da ugrožavaju Palestince. Abbas je to izjavio novinarima nakon povratka iz Jordana, završnici svoje inozemne turneje koja je uključivala Pariz i Sjedinjene Države. Izraelska je vojska u nedjelju navečer upala u izbjeglički kamp Tulkarem ubivši pritom dva palestinska militanta, uključujući zapovjednika Islamskog Džihada za sjever Zapadne obale. Ta je skupina odgovorila ispaljivanjem 25 raketa kućne izrade na sjever pojasa Gaze, no većina ih je pala u blizini palestinskih domova, a samo jedna je dosegla Izrael.

ZAGREB - Hrvatskoj je mjesto u Europskoj uniji, ali ne samo zbog gospodarskog razvoja i blagostanja ili viših

institucionalnih i demokratskih standarda već prvenstveno zbog stabilnosti i sigurnosti te činjenice da ćemo ravnopravno sjediti za stolom gdje se donose kapitalne odluke o europskom kontinentu za desetljeća koja dolaze, kazao je u utorak navečer Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. "Najvažniji su stabilnost i sigurnost, te činjenica da ćemo ravnopravno sjediti za stolom gdje se donose kapitalne odluke za Europu u nadolazećim desetljećima. To je u nacionalnom interesu Republike Hrvatske", istaknuo je Drobnjak na predavanju studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu, objašnjavajući budućim pravnicima proces i metodologiju pristupnih pregovora s EU. Glavni hrvatski pregovarač je ukazao na nužnost ispunjenja Kopenhaških kriterija, tj. političkih, pravnih i gospodarskih, ali i na dodatne kriterije koji proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

BEČ - Velika austrijska potpora što bržem uspješnom završetku pregovora Hrvatske i Europske unije kao i daljnjem promicanju hrvatsko-austrijskih gospodarskih odnosa izražena je u utorak u Beču u razgovoru austrijskoga saveznog ministra gospodarstva Martina Bartensteina i potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca, koji su se sastali u povodu Dana hrvatskog gospodarstva. Nakon razgovora austrijski ministar Bartenstein izjavio je da je Austrijska potpora Hrvatskoj, koja se vidjela i pri otvaranju pristupnih pregovora, rezultat dugogodišnje intenzivne bilateralne suradnje Austrije i Hrvatske, posebice gospodarske. Dodao je da će za vrijeme austrijskoga predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2006. godine biti organizirano nekoliko skupova u jugoistočnoj Europi i da će se velika pozornost posvetiti pregovorima Hrvatske s EU.

BRUXELLES - Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno nacionalnim koordinatorom za NATO Pjerom Šimunovićem i pomoćnikom ministra obrane Igorom Pokazom, predstavilo je u utorak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu četvrti Godišnji nacionalni program 2005.-2006. Akcijskog plana za članstvo u Savezu. Prema riječima Pjera Šimunovića, zamjenici šefova misija zemalja članica NATO-a, koji čine Pojačani politički odbor, pohvalno su se izrazili o svim aspektima četvrtog godišnjeg ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP) te čestitali na nedavno otvorenim pristupnim pregovorima sa EU-om. Najviše interesa kod zemalja članica iskazano je kod političkih, obrambeno-vojnih pitanja, sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnim operacijama NATO-a, financijskih aspekta te pitanja odnosa s javnošću.

DEN HAAG - Bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, optužen za ratne zločine protiv bošnjačkih civila u srednjoj Bosni 1993., postigao je sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom Haškog suda (ICTY), temeljem kojega je za srijedu u 15 sati zakazano njegovo novo stupanje pred sud radi izjašnjavanja o krivnji. Odluka Rajića da s Tužiteljstvom uđe u nagodbu o priznanju krivnje dovela je do raskola između njega i njegovog branitelja Željka Olujića, pa je njegovo zastupanje preuzela subraniteljica Doris Košta. Pojedinosti nagodbe s Tužiteljstvom, broj točki optužnice za koje će Rajić priznati krivnju, njegova suradnja u ostalim predmetima te najviša kazna koju će za njega tražiti Tužiteljstvo, bit će obznanjene na sutrašnjoj sjednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙